Награждаването на лауреатите в ІІІ НК „Българските архитектурни паметници в макети“, Варна 2014

Uncategorized

http://www.moreto.net/novini.php?n=242301&c=06

Изложба събира десетки макети на български архитектурни паметници във Варна

 


Сн.: Moreto.net

Вторник, 25 Февруари 2014 19:33

(13)   (0)  

Творбите, изпратени за участие в Третия национален конкурс „Български архитектурни паметници в макети“, ще бъдат наредени в изложба навръх най-българския празник 3 март във Фестивалния и конгресен център. Тази година ще видим 43 макета на участници от 24 населени места в страната. Инициативата се организира от Общински детски комплекс – Варна.

„Получихме невероятни творби“, коментира директорът на ОДК Монка Николова. На националния празник ще бъде и награждаването на победителите в конкурса. Сред най-малките участници, от първа възрастова група, първото място е отредено на ученик от Варна – третокласника Александър Димитров от ОУ „П. Р. Славейков“. Първо място във втора възрастова група журито отреди на Мариано Калинков, четвъртокласник в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Велики Преслав. Сред децата от VI до VIII клас най-голямата награда ще бъде връчена на Теослава Петкова, шестокласничка в СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Белослав. От най-големите ученици, изпратили свои макети, журито отреди челното място на Василена Бачева, XI клас в ЧПГЧО „Челопеч“ в Златица. Специалната награда на кмета на Варна пък ще бъде присъдена на Цветомир Йорданов, VIII клас в ОУ „Г. С. Раковски“ в пловдивското село Болярци. Осмокласникът Ангел Иванов от същото училище ще получи Специалната награда на Националния дворец на децата.

Целта на конкурса е да засили интереса на учениците към историята на България и към архитектурните паметници, създадени преди и след Освобождението. Той е посветен на националния празник 3 март.