Украински деца рисуваха, гледаха филмчета и играха занимателни игри с преподаватели от Общински детски комплекс

Архив

Колаж: Емилиян Ялъмов

Днес в к.к. „Златни пясъци“ започнаха изнесените занимания за децата на бежанци от военните действия в Украйна, които се провеждат от преподавателите на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. Малчуганите рисуваха с флумастери и моливи, оцветяваха картинки, гледаха филмчета, проведоха занимателни игри с варненските учители.

По специално утвърден график, всеки делничен ден до 30.06.2022 г., разделени в различни възрастови групи, децата ще имат възможност също да играят фолклорни танци, да снимат с фотоапарати, да научат повече за театъра. Очаква се заниманията да обхванат повече от 200 деца и младежи, на възраст между 4 и 17 г., които са настанени в хотелите „София“, „Грифид хотел Фореста“ и „Сентидо Марея“.

Още през първия ден майките и близките на децата заявиха своята признателност към българската страна. „Благодарим Ви за всичко, което правите за нас. Изключително сме доволни от отношението, което получаваме и грижите, които полагате за нашите деца.“, заяви Ирина Филипова от Одеса. Вяра Василиевна, която е близка на дете със Синдром на Даун, също благодари за добрия прием, като заяви: „Дълбок поклон пред всички българи!“.

Идеята за изнесеното обучение в к.к. „Златни пякъци“ е на Министерството на образованието и науката на Република България и се осъществява чрез РУО – Варна, Община Варна и ЦПЛР – ОДК. Финансирането на този проект е осигурено от неправителствената организация „Ендевър-България“.

Монка Николова, директор на ОДК,  още веднъж изказва своята благодарност на управителите на хотели – „София“, „Грифид хотел Фореста“ и „Сентидо Марея“, които откликнаха на предложението и обособиха работни помещения, зали, детски кътове за провеждане на заниманията.