Отличиха лауреатите в XXVI Национален детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов”

Архив Конкурс "Диньо Маринов"

Снимки: Емилиян ЯЛЪМОВ

XXVI издание на Националния детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов”,  се проведе в Младежки дом – Варна, на 2 и 3  юли 2021 г.  Форумът е за изпълнители на народна музика: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли. Организатор на конкурса е ЦПЛР – Общински детски комплекс – Варна, със съдействието на Община Варна и Рeгионалното управление на образованието – Варна. Конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищни  дейности на МОН. По традиция се  провежда  под патронажа на Кмета  на гр. Варна – г-н Иван Портних.

Над 300 участници от цялата страна се състезаваха  в различните раздели и категории.

Седемчленното жури, с председател Димитър Христов – диригент на народен оркестър при БНР, композитор, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, определи лауреатите и участва в церемонията по награждаване.

Носител на Специалната награда на Кмета на Варна станаха представителите на ОУ „Георги Бенковски“ от с. Черни Вит. Наградата им връчи г-жа Румяна Ванева, главен експерт „Училища“ в дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна. Тя поднесе на организаторите и специален поздравителен адрес от директорът на общинската просветна дирекция г-жа Лилия Христова, както и огромна кошница с цветя от името на Общината.

Носител на Специалната награда „Диньо Маринов“ на Общинския детски комплекс – Варна стана Йордан Йорданов от НУИ „Добри Христов“ в морската столица. Той получи наградата си от г-жа Монка Николова, директор на ОДК – Варна. Призовете на Националния дворец на децата в София спечелиха Йоана Тодорова от с. Приселци, обл. Варненска и Живко Динев от НУИ „Добри Христов“. Пресиана Леонидова от същото варненско училище бе отличена със Специалната награда на Българското национално радио.

Красимир Калинков, Борислава Симеонова и Веселинка Боянова са имената на тримата преподаватели, които също заслужиха специални отличия.

Протокол на журито с всички класирани ученици, може да видите ТУК.

Събитието в Младежки дом – Варна завърши с голям галаконцерт, в който участие взеха отличени певци и инструменталисти.

Албуми със снимки от двата дни на конкурса може да видите ТУК.