Наградихме лауреатите от IX Национален ученически конкурс „Българските архитектурни паметници в макети“

Архив Българските архитектурни паметници в макети

Снимки: Емилиян ЯЛЪМОВ

Церемония по награждаване на лауретите в IX Национален ученически конкурс „Българските архитектурни паметници в макети“ се състоя в Младежки дом – Варна. При единадесетокласничката Неделина Атанасова Минчева от ПГСАГ „П. Пенев“ – Русе, отиде специалната награда на Националния дворец на децата. Специалната награда на кмета на Варна г-н Иван Портних също отиде в Русе. Тя бе за Ния Шаопинг Фенг, която е 12 клас в същото училище. Специалната награда на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, грабна Стефан Станиславов Петров от Велико Търново. Стефан е възпитаник на Арт ателие „Дъга“.

Всички отличени творби бяха подредени в специална изложба. Конкурсът се организира ежегодно от Министерството на образованието и науката, Регионално управление на образованието – Варна, Община Варна, ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, и е включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на деца и ученици и в Мерките за закрила на деца с изявени дарби.

През тази годината темата, по която работиха участниците е: „Наследството на Кольо Фичето“. За оценяване постъпиха общо 37 творби от цялата страна, сочи статистиката на организаторите. Председател на журито бе инж. Севдана Таушанова. „Конкурсът, който е уникален за България, дава възможност да се направи преглед на уменията и сръчността на децата, които те са придобили в училищата и извънучилищните форми на обучение, които посещават“, заяви г-жа Монка Николова – директор на ОДК.

В съпътстващата програма се включиха възпитаници на Детски вокален ансамбъл „Сребърни звънчета“, Вокален ансамбъл „Звездни струни“, Танцов ансамбъл „Българче“ и школа „Балет“ при ОДК. В ролята на водещ на тържествената церемония влезе Стефани Ангелова от Литературен клуб и младежки медиен център „Касталия“.

Имената на всички отличени в IX Национален ученически конкурс „Българските архитектурни паметници в макети“ може да видите ТУК.