Младежите от кино школа „Братя Люмиер“ в среща с фотографката Михаела Аройо и нейните репортажи за българите от Бесарабия

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Божана Станева

Гост в рубриката „Децата и госпожата питат“ в първия ден на месец април бе Михаела Аройо, която показа своето изкуство да създава увлекателни разкази в жанра на репортажа. Михаела е родена във Варна, завършила е специалност „Фотография“ в Нов български университет, а сега се е посветила на магистратура по история във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Тя донесе няколко броя на National Geographic, в които са поместени нейните пътеписи за българите в Бесарабия. Младежите се запознаха с бита, ритуалите и усещането за принадлежност на хората от обширната бесарабска степ, Младите кинематографисти научиха, че българчетата там учат руски, говорят освен български и украински език. Макар и да живеят по-скромно, нашите сънародници изпитват голяма любов към корените си и за тях прародината е идеал. Когато говорят за България, могат да бъдат пример за национална идентичност и обич към родината.

Деветдесет минути се оказаха недостатъчни, защото между Михаела и младежите се създаде приятна атмосфера, задаваха се и различни въпроси. Децата научиха дали са използвани филтри при постигането на определена светлина в репортажите й, както и за естетиката на фото обработката. Михаела Аройо сподели ценни съвети от своята практика, а младежите последваха в Instagram творческите предизвикателства на своя гост.