С филма „Разкажи ми приказка“ на кино школа „Братя Люмиер“ се закри варненския модул на Международния фестивал на портретния филм

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: International Portrait Film Festival

Модули на International Portrait Film Festival се проведоха в няколко български града. Това стана в края на м. ноември 2023 г. Конкурсната програма се осъществи в София, а във Варна бяха показани филми на чуждестранни режисьори. За първа година кино школа „Братя Люмиер“ участва по покана на директора на фестивала Ана-Мария Сотирова, която е била гост на рубриката на школата „Децата и Госпожата питат“ през 2022 г.

Тъй като децата правят своите първи стъпки в киното и не са кинематографисти с диплома, техният филм закри фестивалното издание във Варна между две части на викторина, посветена на киното, литературата, изобразителното изкуство. В два отбора от зрители се разпределиха над 40 въпроса от различни сфери на изкуството. Децата от кино школата – София Ненкова и Антон Стефанов, взеха участие, подпомогнати от техния ръководител Елица Матеева. Отборът им, наречен „Дилетантите“ спечели куиза със седем точки. Зрителите похвалиха филма на люмиерчетата и задаваха въпроси за героите му. Всички участници получиха награди, чаши с логото на фестивала и лакомства. Децата от школата се готвят за следващото издание на фестивала.