Документална продукция на „НахОДКи“ е допусната до участие в престижен международен филмов фестивал в Грузия

Архив Вестник "Находки"

Снимки: Golden Butterfly и Емилиян Ялъмов

Документалната продукция на младите журналисти от „НахОДКи“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, „Черно море. За хората и рибите“ е допусната до участие в Международния детски и младежки филмов фестивал „Oqros Pepela“ в Тбилиси, Грузия. Новината бе съобщена лично от д-р Росица Младенова (на снимката горе), директор на Фестивала за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“. „В тазгодишното издание на „Арлекин“ продукцията на „НахОДКи“ бе отличена със специална награда на името на академик Хачо Бояджиев, което й дава право за участие и в Тбилиси, с които имаме дългогодишно партньорство.“, отбеляза д-р Младенова.

Отличието в „Арлекин“ бе в раздел „Екология“ и е за цялостния поглед към темата за микропластмасата в морето. Документалната продукция бе заснета със съдействието на РТВЦ Варна и Института по океанология, а за морските кадри помогнаха от LZ Yahting 1991. Върху продукцията „Черно море: За хората и рибите“ работиха учениците: Адрияна Вашева, Никол Добрева, Милица Иванова, Даница Костова и Волен Савов.

XII издание на Международния фестивал „Oqros Pepela“ (Златната пеперуда) ще се проведе в Тбилиси от 26 до 28 ноември т.г.. Във фестивала със свои продукции през годините са участвали деца и младежи от Гърция, Словакия, Бразилия, Обединените арабски емирства, Словения, България, Грузия и мн. др., става ясно от думите на Irakli Jaoshvili, директор на „Златната пеперуда“.