Два филма на киношкола „Братя Люмиер“ с престижни отличия от Международен младежки медиен фестивал „Арлекин“

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Елица Матеева

Децата от киношкола „Братя Люмиер“ защитиха своите проекти пред компетентното жури на Международния детски и младежки медиен фестивал „Арлекин“. Сред гостите бяха и популярните водещи от БНТ Драгомир Драганов и Йоана Драгнева, които оценяваха изпълнителите в конкурса „Киното-моя любов, моя песен“. Драганов каза за филма „Тръгваме ли?“, че това е най-доброто, което е видял и направи сравнение между „Д-И-Ш-А-Й!“ и  „Дишай“ на режисьора Юри Жиров, в който обществото се изправя срещу екологичен проблем, докато във филма темата е за емоционалния свят на хората.

Доц. Юрий Дачев, драматург, театрален критик, режисьор  и водещ на предаването „Рецепта за култура“ връчи наградите за операторско майсторство за филма „Д-И-Ш-А-Й“ и за режисура за „Тръгваме ли?“ на Божана Станева и Росен Бачев, които представиха школата на тържествената церемония. Бачев в рамките на десет дни взима второ отличие за режисура, този път за най-новия си филм „Тръгваме ли?“.

До  12 юли продължават летните занимания в киношколата, а след това художественият ръководител Елица Матеева ще вземе участие в поредното издание на Burgas International Film Fest, където ще е лектор на теоретичния модул  „Последният киноманифест – „ДОГМА 95““.