Божана Станева и Калоян Панов бяха отличени по време на открит урок на кино школа „Братя Люмиер“

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимка: Валерия Василева

Божана Станева и Калоян Панов бяха отличени по време на открит урок на кино школа „Братя Люмиер“, който се състоя в отдел „Изкуство“ на РБ „П. Славейков“ на 12 януари.

Снимка: Елица Матеева

Калоян Панов представи книгата на професор Ивайло Христов – любим актьор, учител, режисьор „ Актьорът в киното“, а Божана Станева представи своя доклад на тема: „Бинка Желязкова – момичето с бялата рокля и тоталитарните бесове“.

В събитието, което бе озаглавено „Българското кино – малкият остров на големите надежди“, петима от възпитаниците на школата представиха пред гостите творчеството на Апостол Карамитев, Ивайло Христов, Бинка Желязкова и Георги Дюлгеров.

„ Щяхме да отличим всички участници, но за съжаление наградите са само за двама“, споделиха журиращите журналисти Светлана Ганчева и Валерия Василева, чиято професия е свързана с БНТ и БНР-Варна. Според Валерия Василева, деца и преподавател са постигнали прекрасна атмосфера на работа и децата с радост следват своя ръководител.

Елица Матеева, художествен ръководител на кино школа „Братя Люмиер“, подари на всички участници книги и видео дискове, посветени на българското кино. По този начин не остана незабелязан млад кинематографист, взел участие в импровизирания открит урок.

Родители, ученици и гости видяха на финала на урока и новата филмова работа на децата в една по-сурова версия. Творците обещаха, че ще финализират проекта си при подобрение на атмосферните условия. В късометражната им работа специално участие има актрисата Милена Кънева.

Сред официалните гости в РБ „П. Славейков“ бяха г-н Огнян Рачев, зам.- областен управител на Варна и г-н Димитър Чутурков, председател на ПК „Култура и духовно развитие“.

Албум със снимки от събитието, Емилиян Ялъмов

Най-добрите доклади от събитието в отдел „Изкуство“ на РБ „П. Славейков“ вече са публикувани в сайта kinoto.bg.:

Георги Дюлрегов – творческо кредо

Бинка Желязкова – момичето с бялата рокля и тоталитарните бесове

Бинка Желязкова – първата дама на българското кино