Александра Петкова в рубриката на в. “Черно море“ – „ХЛАПЕ“

Uncategorized
Интересно! Успешно! Забавно!
ЧЕМО:Здравейте, малки приятелчета!Много от вас имат прекрасни постижения. Е, не успяваме да научим за всички. Затова, щом спечелите награда, щом получите грамота, веднага идвайте при нас!
Знаете адреса – Варна, вестник „Черно море“, кв. „Чайка” до блок 23. А, запомнете и телефона: 306-000!
А сега…
Запознанство!
Малката балерина с големи успехи Александра е вече приятелка на „Хлапе“!
Всичко се случи след нейното прекрасно представяне на Европейската квалификация за класически, характерни и модерни танци. Александра Петкова бе включена в националния състав на Българската танцова организация да представи България на форума. 
Международно жури от Италия, Австрия и САЩ оцени изпълненията на над 500 участници – представители от училища по изкуства от цяла Европа.
Александра спечели две вицешампионски европейски титли и три квоти за участие на Световното първенство в Хърватия през май 2012 г. в трите раздела – класически, характерни и модерни танци. 
ЧЕСТИТО!
Какво каза Александра специално за приятелите на „Хлапе“:
Много съм щастлива и благодаря на моята учителка, ръководителката на школата по балет Татяна Костова в Общинския детски комплекс – Варна. Уча в пети клас в СОУПЧЕ „Ал. С. Пушкин”. Обожавам танците и музиката. Танцувам от 7-годишна и вече съм солистка. Обичам и да уча, защото научавам все по-нови и нови неща. Все шестици получавам.
А остава ли време за игра?
Когато всичко е интересно, има достатъчно време, с усмивка каза балеринката. И добави, за всеобща почуда, че пее в хора на училището, свири и на пиано в школа „Алегра“, пак в Детския комплекс.
Е, трудно е да се изброят наградите на това варненче. Само за миналата година има още две от международни конкурси.
Който иска да научи повече, а и да се поучи как да прави много и все хубави неща, може да разгледа и сайта на фондация „Бербатов“ – „Успелите деца на България“.Кога и как е възникнало това прекрасно танцово изкуство – БАЛЕТЪТ?През Ренесанса в Европа възникват първите бални и народни танци. Първият балетен спектакъл е представен във Франция през 1581 година. После изкуството се развива, открита е Кралската академия на танца в Париж през 1661 година.
В Русия балетът възниква през втората половина на ХVІІ век.
Това са двете страни, където балетното изкуство е на почит.
Но то е толкова красиво, че малки и големи го обичат във всички страни по всички континенти.Няма да пропуснем и нашата страна

Началото на професионалното балетно изкуство в България се поставя през 1927 г. 
Много са големите балерини и балетисти. Нека запомним едно име – първият балетмайстор се нарича Атанас Петров.
А един от най-големите и от най-дълго време е варненският Международен балетен конкурс.