XIII Национална пролетна сесия на български детски и младежки парламенти

Uncategorized

От  20  до 23 март 2013 г. гр. Кюстендил  беше домакин на XIII Национална пролетна сесия на български детски и младежки парламенти. Делегатите са представители на над 40 общини в България и от  Детски и младежки парламенти от Републиките Сърбия и Македония. Организатори на срещата бяха Младежки парламент Кюстендил с любезното съдействие на Община Кюстендил.

 Сесията започна с българския химн и приветствие от кмета на Кюстендил Петър Паунов в сградата на старото килийно училище. „Този парламент носи истинския заряд за бъдещето на обществото в България. Зарядът е при вас, защото вие сте непокварени. Надявам се, че ще съумеете да се опазите чисти. Никога не се предавайте и бъдете истински колектив”, каза градоначалникът.

    Презентирана беше  инициативата Европейска седмица на движението.

Участниците в сесията се включиха в празника на града „Кюстендилска пролет“ с flashmob.  Запознаха се с историческото минало на града и посетиха музеи и Градската галерия. На 22 март бяха проведени дискусии – младите и областните администрации и местната власт, младите и медиите на тема „Как младите да привлекат вниманието на медиите?”.  В работа по групи се  създаде  национален календар на Български детски и младежки парламент.

На последното заседание делегатите приеха и изпратиха писмо до Министерството на образованието, науката и младежта, в което информират, че организацията не е под шапката на никоя администрация, тя е самостоятелна и работи по собствени инициативи

Гоце Делчев ще бъде градът домакин на 14-ата Националната пролетна  сесия на българските детски и младежки парламенти.“Спечеленото домакинство е важно, защото за първи път сесията няма да бъде проведена в областен град. Ще предложим на делегатите догодина добри условия за работа и отдих”, така се ангажира ръководителят на групата от Гоце Делчев Богдан Боцев, който е и зам. кмет по финансите в общината.