21ноември – „Ден на християнското семейство“

Uncategorized

Картина5

В школа „Православни християнски традиции и ценности“ към Общински детски комплекс – Варна децата се учат да общуват, да работят в екип,  да бъдат толерантни,   да уважават възрастните,  учителите и  родителите си.  Те вече знаят какво е  милосърдие и   съпричастие. Уважават се  един друг. Опознават българските православни традиции.  Учат се и  да празнуват.

Pictur02

Във връзка с празника Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и православната християнска младеж,  преподавателката Радостина Попова проведе интересни  занятия в училищата ОУ„Стоян Михайловски”, ОУ„Черноризец Храбър”, ОУ„Антон Страшимиров” и І ОУ.  Там бе осъществена инициатива под мотото „Децата –  учители на своите родители”.  Децата оцветяваха картички с икона на Въведение Богородично.  В картичката бе поместен  текст, който дава информация на  родителите за същността и значението на празника. Децата подариха  картичката на своите родители и  ги информираха  за празника. Задачата, която  им беше  поставена беше  да ги поканят заедно да отидат на църква. Попова споделя,  че много често се случва децата да обясняват на родителите си за църквата, празниците и вярата в Бога. Именно за това часовете в школа „Православни християнски традиции и ценности” са полезни не само за децата, но и за родителите.

В актовата зала на ОУ”П. Яворов” празникът беше  отбелязан с презентация и  дискусия  пред петокласници. Стойка  Димова проведе и учебно пътуване с 50 деца от ОУ”П. Яворов” до манастир „Св. Марина” в с. Ботево.  Темата на занятието беше „Манастирите – огнище на духовни ценности”. Децата се запознаха  с историята на манастира и с житието на светицата, чието име носи Светата обител.

Pictue2

Групите на Теодора Златева и Владимир Николов посетиха храм и параклис. Децата научиха  как  да  се  държат в  църква и каква е същността на празника Въведение Богородично.

Децата от Помощно училище „Братя Миладинови” с ръководител Дарина Кючукова апликираха  картичка за празника, а децата от СОУ за ДНЗ”Д-р Иван Шишманов” проведоха обучение „Подай ръка – 2”, заедно с школа „Европейски мост”.

Предстои най-светлият празник в календара. Децата от всички групи на школата вече работят в ателие „Рождественска работилница”. Най-талантливите подготвят своите творби за участие в конкурса  „Рождество Христово” за картичка и литературно произведение по  темата. Крайният срок за изпращане на творбите е 8 декември 2009г.

Вашият коментар