20 години Народен хор „Българче“

Uncategorized

На 20 април от 17.30 часа в концертната зала на Младежкия дом Народният хор и солистите на „Българче“  празнуваха двадесетата си годишнина.

Хорът е основан през 1993 г. с художествен ръководител Найден Найденов и диригент на хора Добринка Колева. През годините ръководители на оркестъра са Симеон Величков, Живко Димитров, Данчо Радулов и Димо Желев.
Диригентът на хора Добринка Колева обучава малки и големи на народно пеене. Те представят общинския детски комплекс на национални  и международни конкурси, участват във всички събития на детския комплекс, общински празници и тържества, концерти на Българското национално радио. Първите записи на хора са направени през 1999 год. за участие във фолклорно предаване на националното радио.
Народният хор и оркестърът са лауреати от почти всички издания на националните конкурси „Орфеево изворче“ – Стара Загора, „С песните на Радостина Кънева“, „Орфеева дарба“ и „Диньо Маринов“ – Варна.
Хорът е удостоен със звание „Представителен“ и „Откритие“ от старопланинския събор „Балкан фолк“ – Велико Търново.
На сцената пяха малки и възрастни солисти, бивши и настоящи хористи, събрани, за да празнуват 20-годишния си рожден ден. Всички гости  в залата получиша диск – компилация на най-добрите  изпълнения  на Народен хор „Българче“ през годините.