Школа „ТВОРИЛНИЦАТА“ Ви кани на изложба-базар

Uncategorized

ТВОРИЛНИЦАТА е  нова – прие първите си възпитаници на 1 октомври 2014 г. Децата, които я посещават изучават етнография българските народни занаяти. В началото започнахме с най-древния занаят – ПЛЪСТИ. Ето какво представляват  те: Плъстите са изделия с различно предназначение, изработени от непредена вълна. Наименованието ПЛЪСТИ  идва от сплъстяване, защото се използва свойството на вълната  да се сплъстява.  Плъстите са нетъкана материя, направена от разчепкана овча вълна, подложена на топлина, влага и натиск или претъркване. Топлината и влагата карат външните люспички по продължение на влакната на вълната да се отворят, а сапунът помага на влакната да се приплъзват лесно едно спрямо друго, като по този начин ги кара да се вплетат. За  изработката на плъсти са необходими: вълна, вода/гореща и студена/, сапун, търпение и здрави ръце, защото притискаме, „масажираме“ вълната, натискаме и  валяме с точилка. Е, въображение също  ни  трябва, но  ние  в школата имаме  в повече.

Плъстенето е най-древният занаят. Някога  юртите  са правени по този начин. Килими, завивки, преградни стени… Под доспехите и  ризниците на войните е  имало  риза от плъсти, за да защитава  тялото от нараняване. Известно е  под  различни  имена – кече, тепана вълна, филц. Днес  плъстите са популярно приложно изкуство.

Децата  от школата  познават  основните  техники  за изработване на плъсти – могат да направят безброй разноцветни топчета, прекрасни основи, които да декорират и да направят от тях различни изделия. Това, което те сътвориха е експонирано във фоайето на ОДК, а при хубаво време – на двора   в Детския  комплекс, от 16:00 до 18:00 часа, през работната седмица, защото в събота и неделя творим…  Очакваме Ви!

 ТУК е страницата ни във фейсбук.

Ето малко снимки от историята на школата, която е  само  на месец и  половина.

Новото ателие. ул. „Студентска“ 11. Творим в събота и неделя от 10:00  до 17:30 часа.