Школа „Европейски мост“ в София на 19.02.2016 г.

Uncategorized

По покана на господин Павел Христов, депутат от 43-то  Народно събрание ,  групата ни от школа „Европейски мост,” гр.Варна посети столицата, за да се докоснем до Парламент и Дом на Европа. В  учебната програма на школата са предвидени такива посещения на държавните инситуции, с които предварително се запознахме в часовете ни.

Пристигането ни рано сутрин, настаняването в уютния хотел и бързата смяна на дрехи, съобразени с дрескода за Парламента, бяха само началото на дългоочаквания ден.

Визитата ни в Народното събрание породи у нас интерес , свързан с работата на народните представители. Благодарение  на г-н Христов, имахме честта да разгледаме сградата,  да наблюдаваме как протича един работен ден на депутатите, директно от Балкона на парламентарната сграда. Разгледахме с възхищение интересната  експозицията на най- святата личност за всеки българин – Васил  Левски, създадена по нареждане на президента. Станахме свидетели  и на журналисти, които правеха интервюта, с минаващите покрай нас политици. След това запомнящо се посещение, решихме да разпуснем  и да прекараме  остатъка от деня в разходки из забележителностите на София. Младите европейци се включихме и  в митинг- шествието, посветено на 143 –годишнина от обесването на най- святата личност – Васил Левски.С цвете в ръка и минута мълчание изразихме нашата гражданска позиция и почит  към Апостола.

А със залеза дойде и времето за презареждане на силите с един хубав сън.

Бодри на сутринта и изпълнени с енергия  се отправихме към следващата ни дестинация-Дома на Европа. Посрещнати с отворени врати от екипа на Информационния център, задоволихме очакванията си с една грабваща презентация. Допълнихме знанията си и научихме, че – Европейският парламент е важен форум за политически дебат и вземане на политически решения на равнище ЕС. Членовете на Европейския парламент се избират пряко от гласоподавателите във всички държави членки, за да представляват интересите на хората по отношение на законотворчеството на ЕС и да гарантират, че останалите институции на ЕС работят по демократичен начин. И още много други интересни неща….

Запознахме се и с  образователните организации, и с работата на  Европейската комисия.. Това посещение пробуди у нас дълбок размисъл за развитието ни в бъдеще.  След два дена в столицата, ние реализирахме целите си за това пътуване и дойде време за обратното ни пътуване към дома.

Преживяването ни беше незабравимо, изпълнено с положителни емоции и прекрасни мигове. Благодарни сме  на г-н Павел Христов, на ръководителката ни от   школа „Европейски мост” за подарената ни  възможност, че станахме част от  това вълнуващо приключение!

Стефани Йорданова и Радост Денева – школа „Европейски мост”