Школа „Европейски мост” в Рим и Ватикан

Uncategorized

От 7  до 12 март2015 г. деца от школа ”Европейски мост” при ОДК – Варна,  бяха на посещение в държавните институции на Рим. Те бяха във  вечния град  по покана на  Посолствата в Рим и Ватикан. Програмата им  беше  наситена  със срещи и интересни преживявания.

На 8 март младите европейци се срещнаха с деца от българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Рим, което  се помещава в къщата на Борис Христов. Децата от школата, заедно с децата–домакини изнесоха един вълнуващ урок по родолюбие – пяха, рецитираха стихове за България, просълзиха присъстващите. На тази среща бяха наградени децата  от Рим, които участваха с литературни творби и компютърни рисунки  в националния конкурс на ОДК-Варна ”Любовта в нас”2015 г.

Посланикът на България в Рим – г-н Марин Райков  ги запозна с работата и екипа си и им разказа за българската общност в града. Нашите деца отново рецитираха стихове на български класици, а песента ”Я, кажи ми, облаче ле бяло” беше най-милият и сърдечен поздрав към българите, далеч от родината.

На 10 март школата проведе  среща в Българския културен институт с проф. Кирил Топалов, посланик на Република България при държавата Ватикан и Ордена на Малта.  С голям интерес децата изслушаха лекцията на професор Топалов. Той говори много емоционално и завладяващо за българщината през вековете. Вълнуваща беше и срещата с представители на Интерпол, които запознаха учениците с работата си.

Групата посети Сената на Република Италия, където слушаха лекция на английски език, разгледаха сградата и залите. Домакините им подариха книжки със снимки и  информация за дейността им. На следващия ден  младите европейци присъстваха на заседание на Сената. Там бяха официално представени и  поздравени от председателя на институцията. Така всеки един от тях се почувства значим и специален.

За младите европейци  незабравима ще остане аудиенцията при папа Франциск, която се проведе на 11 март, на площада  пред базиликата „Свети Петър”. Предишният ден те се запознаха с периода на строеж  на площада през 1656-1667г. по проект на Бернини. Децата  бяха настанени като специални гости, в близост до Папата. Всички бяха впечатлени от топлите думи и проповедта на папа Франциск. ”Сърце, което знае да се моли, знае и да прощава”- това обясни той в своята реч.

Много мили спомени и красиви  емоции ще запазят младите европейци от това свое посещение в Рим и Ватикан.

 Всичко това се случи  и с финансовата подкрепа на г-жа Лилия Христова – Директор  на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт”, Община Варна, за което сърдечно благодарим.