Школа „Европейски мост“ в Париж

Uncategorized

От 7 до  12 март 2014 г., ученици от школа «Европейски мост» при Общински детски комплекс-Варна с ръководител Долорес Коева, посетиха Париж, Франция. Пътуването се осъществи  със съдействието на българското посолство и е част от учебната програма на школата, която има за цел учениците да изучават страните-членки на ЕС с тяхния бит, култура и административна структура.

По време на посещението си, групата беше  приета от посланика на РБългария във Франция-г-н Ангел Чолаков и неговия екип- консул Мариана Бояджиева и  културното аташе – Ж. Шевкет. Консулът запозна учениците с административните и организационни функции на посолството.  Монка Николова-директора на ОДК предложи творческите състави на ОДК да гостуват  в концертната зала на ЮНЕСКО, по повод 3-ти март – Националния празник на България, което се прие от  посланика много радушно.

В централата на ЮНЕСКО учениците имаха възможност да се запознаят с дейността на организацията, с нейната мисия и цели.

Част от програмата беше и  посещението  в Парижкия парламент, където учениците се запознаха с историята на сградата и дейността на Френската асамблея.

До сега младите европейци са посетили виртуално  26 страни- членки на ЕС и в пет парламента – Брюксел, Страсбург, Букурещ, Лондон и Париж реално.

Да се надяваме, че и за в бъдеще ще имат възможност да посетят останалите страни – членки на ЕС.

За тези 5 дни, в които се състоя нашата работна среща, ние – децата от школа „Европейски мост“ , нашият ръководител – госпожа Долорес Коева и директорът на Общински детски комплекс-Варна – госпожа Николова преживяхме едни незабравими мигове в Париж, които вечно ще останат запечатани в спомените ни.

Нека започна с най-вълнуващите моменти .Един от тях беше срещата ни с българския посланик- господин Aнгел Чолаков и българският консул – госпожа Мариана Бояджиева.Бяхме поканени в българското посолство в Париж-една внушителна сграда с древна история.Приеха ни в два просторни салона с мебелировка стил 19 ти век , в които се приемат важни и високопоставени гости от целия свят. За нас беше изключителна чест да бъдем част от тях.Още по-голяма радост ни достави начинът, по който ни посрещнаха – онази българска топлина , която е присъща само на нашия род.Срещата протече много приятно.Госпожа Монка Николова запозна българите от посолството с дейността на комплекса, а госпожа Долорес Коева информира господин Чолаков какви са дейността и целите на нашата школа от млади мотивирани хора.Приключихме със споделянето на нови идеи, свързани с развитието на Общинския детски комплекс.

Много впечатляващ беше и приемът ни в Парламента на Франция. Парламентарната зала е величествена и всяваща респект. Депутатските места са разположени амфитеатрално. Част от високия таван е остъклена.Госпожа Шефкет ни показа една от конферентните зали , както и огромната библиотека, намираща се в парламента.

Посещението ни в ЮНЕСКО беше също толкова вълнуващо и интересно.Госпожа Веселина Иванова- от кабинета на госпожа Бокова в ЮНЕСКО ни посрещна с усмивка и ни разведе из модерната сграда.Въведе ни в просторния офис на самия генерален директор на ЮНЕСКО – госпожа Ирина Бокова.Не пропуснахме да си направим обща снимка на фона на картата на света и знамето на ЮНЕСКО , пред които госпожа Бокова се снима с най-почетните си гости.След кратка пауза за обяд, госпожа Иванова ни показа удивителната японска градина в двора на организацията.

От покрива на сградата се насладихме на невероятната гледка към Айфеловата кула, която много скоро посетихме.По стръмните метални, но и разбира се обезопасени стълби се изкачихме до 2 рото ниво на тази величествена конструкция. Пред нас се разкри една спираща дъха ни гледка. Париж в цялата му красота и величие- един наистина голям град. След като се намерихме отново на земята, бяхме ужасно уморени, но въпреки това много доволни.

Париж не сприраше да ни изненадва със своите невероятни забележителности. Това твърдение доказа и посещението ни на Версайския дворец.Той е един от най-известните дворци в Европа, разположен на югозапад от Париж, тясно свързан с живота и управлението на Луи XIV.Зали и салони, с гигантски размери и удивителен дизайн. Във Версайския дворец са подписани редица международни договори. 

Последната , но не на последно място по величие забележителност , която посетихме, беше Лувъра – най-големият национален музей на Франция и най-посещаваният на Земята.В негокойто разполага с площ от 60 600 квадратни метра, са разположени почти 35 000 предмети от праисторическата ера до 19 век.Успяхме да видим и на живо известната по цял свят картина „Мона Лиза” на Леонардо да Винчи.

Всички различни места, които посетихме, всички хора, с които имахме честта да се срещнем, ще останат за нас като неповторимо преживяване. Това за нас беше едно невероятно приключение, незабравимо като самия Париж.

Ралица Шопова