Школа „Европейски мост“ в Европейската комисия и Националния дворец на децата – София

Uncategorized

На 28 октомври 2011 г. група деца от школа „Европейски мост“ поехме към София. Посещението ни беше свързано с конкретна задача, свързана с учебния ни план, но въпреки  това емоциите и преживяванията бяха чудесни.

Целта на пътуването ни беше  да се запознаем отблизо с работата на Представителството на Европейската комисия в България. Научихме много интересни факти за Европейския съюз като цяло и имахме щастието да се докоснем,  дори за малко, до него и неговите представители. Успяхме да зададем и  своите въпроси и за всеки от тях получихме крайно изчерпателни отговори. Така срещата ни в Представителството на ЕК се превърна в обучение за младите хора, а дискусията ни насочи към въпросите, които ни вълнуват: ”Има ли криза в ЕС?”, ” Какво е демокрация?”…  И това не е всичко.  Тръгнахме  си от там с много подаръци – материали, които посочват  задълженията на хората към ЕС, както и личните права, които всеки трябва да  защитава. Изказваме специална благодарност на Мария, Петър, Ади и всички, които ни приеха като истински млади европейци.

Следващата спирка от пътуването ни беше „Дворецът на децата“ в София. И там се развиват различни дейности, както в ОДК-Варна. Залата беше изпълнена с децата, които представиха работата на няколко свои клуба – по Биология и Екология, по атрактивни изкуства, по конструиране и моделиране, няколко танцови школи. Някои от тях дори демонстрираха свои произведения,  като електрическа кола с дистанционно управление, а школата по атрактивни изкуства изнесе малко представление от номерата, които подготвят. Ние пък разказахме за нашата интересна работа в школата, а Петя ги поздрави с изпълнение на пиано.

Накрая ни разведоха из целия дворец и новите приятелства, със софийските деца, продължиха с почерпка и сърдечни разговори.

Денят ни не приключи дотук. След кратка почивка се събрахме пред НДК. Имахме планувано посещение на „Шоуто на Слави“, от което останахме изключително доволни. Водещият и екипът на шоуто ни забавляваха на 100% и получихме цялото им внимание.

Определено денят в столицата ни беше натоварен, но и пълен с изключително много емоции.  Дълго ще си спомняме тези вълнения, защото заминаването ни от Варна беше чудесно, а изживяванията ни невероятни.

Николета Костадинова