Школа „Европейски мост” в Десетата национална младежка среща – Горна Оряховица

Uncategorized

Учениците от школа „ Европейски мост”, при ЦПЛР- ОДК, Варна, участваха в Десетата национална младежка среща в гр. Горна Оряховица. Тази година темата беше много интересна „Младите — активни граждани ”. Залата на хотел „Абарица” беше тясна, за да събере повече от 110 участници от 22 населени места. Млади хора, нови идеи, зареждане, енергия, емоции и какво ли още не.

Никол Николова и Стефани Стефанова представиха дейността на  школата по ГО „ Европейски мост” чрез интересна презентация. А това предизвика интереса на младите хора, които присъстваха и задаваха въпроси за нашата работа. Ники и Стефи отговаряха много спокойно и професионално и аплодисментите бяха заслужени.

Последваха интересни споделени практики  на Горнооряховски младежки парламент. Не може да се изброят всички вълнуващи и полезни срещи с интересни професионалисти. По- голям интерес предизвикаха темите „Възможности за развитие и активност на младия граждански сектор” – Лора Костадинова, „Как да вдъхновим младите хора да бъдат активни граждани?”- Александър Киров и Станислав Додов,

Много актрактивен и зареждащ  беше още един млад и  магнетичен участник в срещата, доктор Калин Василев, създател на Turnovo RUN. Той представи „Здравословния начин на живот” по един иновативен начин. А на следващата сутрин, много рано, д-р Василев  успя да събере всички участници и да ни зареди с енергия  за ранобудни  и активни.

Добра екипна работа  показа и фондация „Приложни изследвания и комуникации”. Те ангажираха вниманието ни с  „Онлайн поведението на младите хора и формите на насилието”. В дискусията на Йордан Петров, бивш член на Горнооряховския младежки парламент, а сега експерт  и в отдел „Социални ресурси и интеграция” на Община Гьотеборг, Швеция, се включиха всички участници в  дидактическите игри, инициирани от него.

Професионално обобщение и анализ на извършеното по време на Десетата  национална младежка среща, направи  Александър Куманов от Фондация  42.

Предвидените дни се изнизаха  неусетно, защото  емоциите бяха много, компанията  от млади и амбициозни хора – невероятна.  Всеки успя да намери нови приятели и нови идеи.  А нима  това не е целта?!