Чудният свят на художника Луис Уейн – с четка и кино в бинарен урок

Архив Кино школа "Братя Люмиер" Школа по изобразително изкуство "Импресия"

По инициатива на Елица Матеева-художествен ръководител на кино школа „Братя Люмиер“, малките художници от школа „Импресия“ се запознаха с предстояща кино премиера в рамките на новото издание „Киномания“ 2021, свързана с живота и творчеството на английския художник Луис Уейн (1860-1939).

Филмът „Наелектризиращият живот на Луис Уейн“ е едно от заглавията, включени в програмата на „Киномания“2021 за Варна. В ролята на един от най-изявените английски художници-карикатуристи от началото на XX век малки и големи ще видят завладяващия британски актьор Бенедикт Къмбърбач („ Игра на кодове“, „Хобит: Битката на петте армии“, „Доктор Стрейндж“). Децата видяха премиерния трейлър, потопиха се в чудния свят от антропоморфни котки, които носят слава на своя създател отвъд Океана. Луис Уейн освен художник, илюстратор на детски книжки е и изследовател-занимавал се е с експерименти, свързани с електричеството. Любовта му към домашния любимец – котката Питър е повод, художникът да напише в своя дневник: “Благодарение на животните покрай мен и преди всичко на моя любимец Питър, аз опознах вътрешното съвършенство на обкръжаващия ме свят. В същото време чувствах цялата своя безпомощност пред тези животни. Повечето котки са експресивни и ексцентрични, темпераментни и високомерни. Вглеждайки се все повече в Питър, аз започнах да разбирам, че той е удивително, чудесно, неповторимо същество. За мен Питър беше като дете. Моят пръв и единствен път към сърцето на модела. Той ме лекуваше отвътре и именно той  проправи пътя към моя успех.“ А за живота и делото на художника един от най-интересните автори-фантасти на новото време  Хърбърт Уелс казва: “ Той прави котките свои, изобретява уникален котешки стил, цяло котешко общество, свят само за котки.“

Участниците в урока видяха пъстра картинна галерия от палави котки, които играят тенис, голф, карат ски и се веселят на маса, досущ като техните стопани-хората. След срещата с творчеството на художника, децата решиха да нарисуват по една котка, а едно от първите предложения е на Боян Димитров, който е сред новоприетите възпитаници на кино школата.