Четири първи места за балерините на Бистра Бъчварова от НТК „България танцува“

Архив Студио "Балет"

С четири първи, едно второ и едно трето място се завърнаха балерините от студио „Балет“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, от провелия се в Димитровград Национален танцов конкурс „България танцува“.

Диана Момчева завоюва първи места в разделите „Класически балет“ и „Характерен танц“ при солистите. Тя бе удостоена и с Национална стипендия от Министерството на образованието и науката по Програма за мерките за закрила на деца с изявени дарби. С Национална стипендия бе удостоена и Стефания Георгиева, която се класира трета при соловите изпълнения в категория „Класически балет“. При груповите изпълнения балерините на г-жа Бистра Бъчварова спечелиха първо и второ място в „Класически балет“, както и първо място в категория „Характерни танци“.

„Изключително съм доволна от представянето на своите възпитанички. Конкуренцията беше изключително сериозна, а журито, в което личаха имената на редица корифеи на балетното изкуство, имаше нелеката задача да оцени повече от 780 танца“, заяви след завръщането си във Варна г-жа Бистра Бъчварова.

Освен български балетни изпълнители на сцената в Димитровград се изявиха и гости от сръбската столица Белград, водени от балетния педагог с български корени Бониела Анастасов.

Конкурсната надпревара бе разделена в две направление – “Любители” и “Професионалисти”, за деца, които учат в националните училища по изкуствата.