Часове на кино школа “Братя Люмиер“ в календара на отдел “Изкуство“ на Регионална библиотека – Варна

Архив

В навечерието на празника на народните будители, възпитаниците от кино школа „Братя Люмиер“ посетиха модул от кинолекториите, които се провеждат в отдел „Изкуство“- РБ „Пенчо Славейков“, под ръководството на Елица Матеева.

„ Във времето на смартфоните, установих, че повечето от младежите нямат навик да следят какви книги за киноизкуство излизат на книжния пазар. Едно от най-достъпните места е отдел „Изкуство“ – Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна. Отделът редовно се обогатява с литература за кино, театър, музика, изобразително изкуство, балет и пр. Ето защо предложих на младежите да посещават кино лекториите ми там. В библиотеката те получават компетентна информация, имат възможност да разгледат богатия фонд от дискове с музика и филми, които могат да ползват в домашни условия, а също така и да открият необходима литература, която би им помогнала при подготовка за кандидатстване във висшите училища по изкуства. Тук те могат да намерят и нови съмишленици сред зрителите-ценители на седмото изкуство. Първата ни среща е факт, надявам се по този начин тя да се превърне в традиция, а средношколците да развият потребност от  комуникация със специализираната литература. “ – споделя Елица Матеева, ръководител на кино школата.

По време на модула, учениците имаха възможност да видят освен тематично подбрания филм за вечерта и отличника от конкурса за късометражно кино на фестивала за литература и кино  CineLibri 2019 „Концерт за кларинет и оркестър“, дело на варненския режисьор Максим Петров по разказ на варненския писател Людмил Станев.