ХVІІІ НК „Диньо Маринов“ в снимки

Uncategorized
Откриването на Конкурса 30 март 2012 г. 

В. „Черно море“ – статия за откриването: http://more.info.bg/article.asp?topicID=258&issueID=3427

Държавата игнорира фолклорните детски таланти

ХVIII издание на най-престижното българско състезание за народни изпълнители донесе 270 отличия и нито една стипендия за победителите

Татина Младенова

Националният детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов” – 2012 г., взриви Варна с народни песни и инструментални изпълнения в продължение на 3 дни. Младежкият дом и общината се превърнаха в основните центрове за творчески срещи, дискусии, запознанства и най-вече за изява на деца таланти. При изключително голям интерес, препълнените с публика зали посрещнаха певци, инструменталисти, камерни, вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли. По традиция организатор на проявата са общината, Регионалният инспекторат по образованието и Общинският детски комплекс -Варна. НК „Диньо Маринов” е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на МОМН. Провежда се под патронажа на кмета Кирил Йорданов. И докато всички изисквания и утвърдени традиции бяха спазени, новината, че първенците от това издание няма да бъдат включени в списъците с дарования, подпомагани и насърчавани от Министерството на образованието, младежта и науката, озадачи първо организаторите, преподавателите, а и по-големите участници.

Целта на конкурса е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура. Проявата е най-мащабната и безусловно утвърдена с авторитет. Плюс бе и липсата на такси за участие за първи път т.г. Журито събра известни преподаватели от висши училища, самите те творци, композитори, изпълнители, известни музиканти. Затова изключването на отличените дарования от мерките за талантливите български деца трябва да се преразгледа. Това категорично мнение изказа директорката на ОДК – Варна, Монка Николова. Началникът на РИО – Варна, Йорданка Атанасова изрази надежда, че решението ще бъде променено в полза на децата, които милеят за българщината.

Над 450 деца излязоха на сцените. Народните певци бяха над 220, камерните, вокалните и инструменталните групи – 26. Явиха се хорове, оркестри и ансамбли, които са над 20 от всички фолклорни области в страната – Пловдив, Монтана, Търговище, Карлово, Добрич, Бургас, с. Черни Вит област Ловеч, Плевен, Ямбол, Котел, Велико Търново, Русе, Завет и др.

Участниците се състезаваха в 3 категории и 5 раздела.

270 плакета и дипломи, първа, втора и трета награда във всяка категория и група бяха раздадени.

Изненада за участници и публика бе оригиналното откриване на галаконцерта вчера. Журито, ръководено от доц. д-р Костадин Бураджиев, излезе на сцената в пленарната зала на общината и изнесе кратка програма. След това започна награждаването, овациите, радостта на победителите. Общинският детски комплекс – Варна, получи наградата на кмета Кирил Йорданов. С няколко първи награди завършиха участието си хорове и изпълнители от НУИ „Добри Христов“, НГХНИ „Константин Преславски“. Като най-добър педагог бе отличена Йорданка Неделчева от НУИ „Добри Христов“. Невъзможно е да се изброят имената на десетките наградени от варненски училища, читалища, формации, както и изпълнители от областта, от страната. До късния следобед продължи концертът на детските фолклорни таланти, които се разделиха с надеждата, че българската музика и всички, свързани със съхранението и популяризирането й, ще бъдат забелязани и зачитани в държавата ни.

Доц. д-р Костадин Бураджиев, председател на журито:

Сигурен съм, че несправедливостта към децата ще бъде отстранена

Оценявам високо осемнайсетото издание на детския фолклорен конкурс. Това е значимо завоевание не само за ОДК – Варна, за общината, но и за страната ни, която има необходимост точно от насърчаване на децата, на младежите към националното, към автентичния фолклор. Нивото на изпълнителите бе високо. Работата на преподавателите е отлична. Изказвам благодарност към всички изпълнители, учители, без които българският фолклор няма да се запази.

Съжалявам за решението първенците от този конкурс, който е включен в програмата на просветното министерство, да не се включат в мерките за стимулиране чрез стипендии. Тук се представят най-талантливите изпълнители! Сигурен съм, че тази несправедливост догодина ще бъде отстранена, каза по време на раздаването на наградите пред публиката доц. Д-р Бураджиев.

Участници: Искаме народната ни музика да докосне всички

С награди в ръце, под оглушаващи аплодисменти, радостни възгласи, изпълнители от ОДК – Варна, НУИ и НГХНИ ясно споделиха мечтата си един ден, когато пораснат, да продължат да свирят музиката си тук, в България. И да пътуват по света, да се качат на най-големите сцени, за да свирят народни български песни. За най-добрия гайдар, възпитаника на ОДК – Варна, Радослав Василев, както и за негови приятели от ансамбъл „Българче“ единствено от възрастните сега, а после и от сегашните деца зависи както съхраняването на народната ни музика, но и разпространението й. Децата знаят как се посрещат автентичните ни народни изпълнители по света. Искаме тук да се слуша как свирим, как пеем. Но за това е необходимо да имаме сцени, да ни пускат по радиото, по телевизията, не само нас, а и учителите ни, които са много добри изпълнители. Малките музиканти предлагат и в дискотеките да звучи народна музика. Според тях всичко е въпрос на навик. Радослав и новите му приятели от конкурса се надяват, че записите, които ще бъдат направени в регионални радиостанции, наистина ще звучат в българския ефир.

31 март 2012г. Вторият ден от Конкурса:
1.04.2012г. Ансамбли, хорове и  оркестри
Награждаването и Гала концертът:Наши гости бяха Негово Високо преосвещенство Варненски и Великопреславски Митрополит Кирил, г-жа Даниела Петрова – народен представител в 41-то Народно събрание, г-жа Йорданка Атанасова – Началник на РИО -Варна, г-жа Албена Павлова – експерт в Дирекция „Образование“ на Община Варна. Те заедно с журито връчиха наградите на отличените в осемнадесетото издание на детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“, Варна`2012година.Общински детски комплекс- Варна получи  Наградата на кмета на гр. Варна за перфектната организация  на  тридневния конкурс. Честити награди  на всички, влюбени  в българския фолклор!
Довиждане и до нови срещи  на деветнадесетото издание на конкурса!