ХХIII Национален детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов” за изпълнители на народна музика 31 март – 2 април 2017 г. в СОК „Камчия“

Архив

На 31 март 2017 г. от 9:30 ч. в Концертната зала на СОК „Камчия“ ще  бъде  открито  двадесет и третото издание на Националния детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов” – Варна, 2017 г. за изпълнители на народна музика: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли. Организатор на конкурса е Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, гр. Варна със съдействието на община Варна и РУО -Варна.

Целта му е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура.

Конкурсът е включен в Националния календар за изяви по интереси на МОН. По традиция се  провежда  под патронажа на кмета  на гр. Варна.

В настоящото издание заявки за участие са подали  над  250 участници от градовете: Велико Търново, Тетевен, Перник, Дряново, Пордим, Провадия, Шумен, с. Сейдол (обл. Разград), Сунгурларе, Монтана, Търговище, Генерал Тошево, София, Добрич, Сливен, Варна, Плевен, Котел, Нови пазар, Карлово, с. Черни Вит (обл. Ловеч) и др.  Участниците ще се състезават  в две категории и пет раздела: певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли.

Журито, което  ще  оценява изпълненията тази година, е в  състав: председател – Димитър Христов Христов – гл. диригент при БНР, композитор, и членове – Петьо Костадинов Петров – оркестрант в оркестъра на БНР, Ангел Тодоров Добрев – преподавател, композитор и солист в оркестъра на БНР, Костадин Генчев Костадинов – аранжор, оркестрант в оркестъра на БНР, Ваня Монева – продуцент в БНР, диригент на хор „Космически гласове от България“, Евелина Спасова Христова – певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, Гергана Димитрова Костадинова – певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет.

Ще бъдат връчени  първа, втора и трета награда във всяка  категория и група. Специалните награди са:  награда на кмета на град Варна,  награда на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна „Диньо Маринов” за най-добър  гайдар,  награда за  най-добър музикален педагог, награда  на  Българско национално радио,  запис в Радио Варна, награда на Национален дворец на децата – гр. София.  Всеки участник ще получи грамота за   участие.

В рамките на конкурса ще се проведе теоретична конференция на тема “Добрите практики за приобщаване на децата, изпълняващи фолклор, към историята на народната музика и златните фондове на БНР“ – лектор Цвети Радева – водещ на предаването по БНР “Имат ли песните спиране“ и етномузиколог.

Официалното  откриване  на  конкурса е на 31 март 2017 г. от 9:30 ч . в Концертна зала на СОК „Камчия”. Конкурсната  програма е на 31 март, 1 и 2 април в  Концертна зала и Музикален салон на СОК „Камчия”.

На 2 април от 14:00 ч. в Концертна зала ще се проведе  Галаконцерт и  награждаване  на лауреатите на конкурса.

Две поредни години  Детският фолклорен конкурс „Диньо Маринов” е  Събитие на град Варна в раздел „Работа с деца и младежи”, а дните  на провеждането на конкурса се превръщат в своеобразен  празник  на българската народна музика. Каним  гражданите и гостите на Варна да бъдат публика на младите  фолклорни  таланти  на България.