Художник отгърна завесата за българската везбена традиция пред възпитаници на ОДК

Uncategorized Вдъхновяващи срещи

Художникът Славян Стоянов, който е и организатор на Фестивал на шевицата, ежегодно провеждащ се в гр. Белослав, бе поредната популярна личност, взела участие в проект „Вдъхновяващи срещи“ на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. Стоянов се срещна с децата от танцов ансамбъл „Българче“ в сградата на Младежки дом, където подреди и своя фотографска изложба.

Пред възпитаниците на Ирена Станева той разказа за посланието, което носи символния език в българската везбена традиция. За презентацията му помагаше Тонка Зехирева, която влезе в ролята на жив модел. Присъстващите видяха съхранени от Стоянов шевици, изработени преди повече от столетие. Художникът буквално ги е изровил изпод руините на изоставени къщи в пустеещите български села. При теренните си проучвания той попада на различни стари везани пазви от местните сукмани, които прилежно е почистил и рамкирал.

Славян Стоянов е художник, който от години се занимава със съхраняване на българския бит и култура. Освен художественото изкуство, негова страст са история, археология и етнография. От 2010 г. той е част от археологически екип, където работи като художествен реконструктор. Преди четири години, заедно със съмишленици организират „Фестивал на шевицата“ в град Белослав. Фестивалът е имал вече три издания и се радва на особено голям интерес.

По време на срещата в Младежки дом, танцов ансамбъл „Българче“ получи официално покана за участие в тазгодишното издание на форума.

Албум със снимки може да разгледате ТУК.