Фотоизложба на ръководителката на кино школа „Братя Люмиер“ събира 7 прекрасни актриси

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

7 прекрасни български актриси, 3 театрални представления и няколкостотин пропътувани километри между Варна и София вдъхновяват Елица Матеева, ръководител на кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, за изложбата й „„BACKSTAGE като на кино”.

Този личен проект е своеобразно преживяване на ръба между театъра, киното, фотографията и реалния живот. 26-те кадъра са снимани в минутите преди представленията, минутите, в които актьорът е между два свята – на прага на рая.

„Репетицията като процес е свещенодействие, тя винаги ме е подтиквала да настръхвам и да се радвам, ако всички заедно сме се променили след подобна среща“, споделя Матеева. „Благодарна съм, че някога съм била удавник в този процес, ето защо, когато започнах да размишлявам върху идеята да събера на едно място част от актрисите, които са ми подарили любов – от сцената или пък в семплата обикновеност на делничното общуване, между кафето и цигарата, някак си „просто така“, просто така се появи и заглавието на тази скромна колекция от минути – „BACKSTAGE като на кино”“, допълва ръководителката на школа „Братя Люмиер“.

Без претенциозност, фотографиите й улавят естествени като дишането моменти, в тях актьорите са или самите себе си, или са толкова дълбоко в образа, че можем да завидим на искреността им.

Точно тези уж случайни срещи вдъхновяват авторката да направи нещо твърде семпло, но важно за себе си –  да се радва на живота и да обича.

Изложбата ни дава шанс да съпреживеем тези емоции!

Героите в „BACKSTAGE като на кино“ са Касиел Ноа Ашер, Лилия Маравиля, Стефка  Янорова, Красимира Кузманова – Кокран, Ива Тодорова, Мартина Апостолова, Ели Колева, Йордан Ръсин, Теодор Каракачанов, Кристиян Негалов.

Постер: Симона Николова

Откриването на изложбата е на 20 март от 17.00 часа, мястото: Bookstore, улица „Преслав“ 12, Варна.

Закриването ще бъде седмица по-късно, 27 март, със специално събитие по повод Международния ден на театъра: прожекция на филма „Приятно ни е с … Ива“, дело на децата от киношколата към ОДК. Началният час и мястото остават същите.