Филмът „Три самотни истории“ на кино школа „Братя Люмиер“ получи две отличия от младежкото жури на фестивал в Стара Загора

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Екипът на „Три самотни истории“, продукция на кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, се завърна от ученически кинофест в Стара Загора с отличия за режисура и най-добър филм, отредени им от младежкото жури на форума.

„Наградите на младежкото жури се определят от Николай Колев, председател на основната оценяваща комисия, като важни поощрения и признание за труда на екипите.“, поясни Елица Матеева, ръководител на младите варненски кинематографисти.

Филмът на „Братя Люмиер“ попадна във финалната селекция от 12 заглавия, с които се конкурира. На тържествената церемония, провела се в голямата кино зала, в която преди няколко дни отличия получиха филми от Международния филмов фестивал „Златна липа“ в Стара Загора, се събраха младежи от България, за да видят своите творби, да се запознаят помежду си и да споделят заедно емоцията от подобно събитие.

„Участниците бяха поздравени от г-жа Иванка Сотирова, заместник- кмет на Стара Загора. Тя изрази своята възхита от работата на младите кинематографисти и им пожела да се завърнат другата година с нови интересни проекти.“, каза още Матеева.

Националният конкурс за късометражно игрално кино „Ученически кинофест – Стара Загора 2022“ е организиран от Община Стара Загора, Международен младежки център (ММЦ) и Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР).
Екипът на ОДК бе в състав: Радина Романова – режисьор на една от новелите в „Три самотни истории“ и Елица Матеева, художествен ръководител.

Домакините от Международния младежки център (ММЦ) бяха организирали разходка из Стара Загора, а също така посрещнаха варненци в ММЦ, където им показаха някои практики и модели на работа с младежи доброволци.

„Варненският екип се сприятели с бургазлии, които участваха с филм на екологична тематика. Младежите обмениха информация за работата си. На срещата стана ясно, че в Бургас все още липсва кино школа по подобие на варненската. На този етап там кино обучението е платено, организирано в рамките на международни филмови фестивали.“, заяви Елица Матеева.

„Радваме се на признанието, защото ни се получи нещо като хеттрик – две номинации на едно и също жури, съставено от младежи, донесло ни две награди. А третото попадение или по-точно автогол е за сметка на обстоятелството, че видяхме как би трябвало да се подкрепят творческите изяви на младите. Видяхме два филма, специално продуцирани за събитието, които имаха външни донори и меценати. Някои екипи работят с модерна техника като: дронове, безогледални апарати и естествено това оказва влияние върху качеството на картината.“, допълни Матеева

„Фаворитът на журито на професионалистите, или както децата си го нарекоха „журито на възрастните“, бе филмът „Амбиция“, който бе и наш фаворит заради минимализма на кинематографичния разказ и техническото му изпълнение. Това съвсем заслужено се отличи с парична премия. За нас пък остава удовлетворението, че „Три самотни истории“ се различаваше в контекста на цялата селекция заради философския му дискурс и различните форми на изразяване – съчетаване на елементи от анимация с игрално кино. Не трябва да се забравя, че поводът да го заснемем е творчеството на Людмил Станев, който пише невероятно и неговата проза е като хайку – синтезирано наблюдение за света около нас.“, каза още ръководителката на школата.

„Персоналната ми равносметката е, че когато младежите са наясно с основата и теорията на киното, когато имат възможност да се запознаят с различни школи и направления, това оказва влияние върху техния изказ и е в плюс за цялостната визия на крайните им резултати.“, отбеляза Матеева.

„В този аспект „Три самотни истории“ бяха напред с материала заради компактността на посланието. В качеството ми на практикуващ кино критик открих известна наивност по посока на посланията на филмите, но пък положителното е, че младите автори разсъждават върху теми, свързани с любовта, приятелството, етническите различия и бъдещето на нашата планета – все интересни и важни проблеми.“, сподели Елица.

„Благодаря на всички от екипа на „Три самотни истории“ за старанието, усилията и съвместната работа.“, завърши тя.

АЛБУМ СЪС СНИМКИ