Учител от ОДК с участие в лятно училище в Париж и ментор на клас по кино критика на Международния филмов фестивал в Бургас

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Ваканцията през юли се оказа интензивен период за работа и нови познания в науката за Елица Матеева, ръководител на кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна.  През юли тя бе за втори път участник в международната университетска програма ERUA Media, Culture & Communication, в която са ситуирани следните университетит: Université Paris 8, НБУ, Universität Konstanz, Roskilde University, Universidad Europea Viadrina и University of the Aegean.  Млади научни работници от Франция, Гърция, България, Дания и Германия се срещнаха, за да работят заедно и регистрират пресечни точки в своите изследвания.

През юли Елица Матеева посети с български докторанти от НБУ университета Париж VIII: Венсен-Сен Дени, където имаше възможност да участва в занятията на лятно докторантско училище. Темата, през която младите изследователи коментираха своите области на работа бе „Добрият живот в медиирания свят?“ Основни двигатели на събитието бяха проф. д-р  Джейкъб Матюс (Information and Communication Sciences, Université Paris 8), проф. д-р  Атина Каратсогиани (Media and Communication, The University of Leicester, UK) и проф.  д-р  Александър Нойман (Information and Communication Sciences, Université Paris 8).

Докторантското училище беше структурирано около трите презентации на професорите-домакини, засягащи различни гледни точки на „добрия живот“: от дигиталните трансформации на социалните движения (А. Каратсогиани), през идеологизацията, главните наративи и културните форми в епохата на Web 3.0 (Дж. Матюс), до философските разсъждения на Теодор Адорно и как неговият труд Minima Moralia: Reflections from Damaged Life (1951) се отнася към идеята за съпротивата като жизнен принцип (А. Нойман). Всички дни завършваха с обширни дебати, в които се дискутираха различните подходи към избраната тема за „добрия живот“, включващи: критическа теория, социология на медиите, класови/полови/расови конфликти, дискурсивен анализ на утопични/дистопични наративи, анализ на платформизацията, медиатизацията и еволюцията на Web 3.0, дигитален активизъм и киберконфликти, изкуството и културната продукция като форми на протест и съпротива, етични и диалектични теории и др.

Лятното докторантско училище в университет Париж VIII: Венсен-Сен Дени (Université Paris 8) беше реализирано с подкрепата на Алианса на европейските реформаторски университети (ERUA) и Erasmus +.

През същия месец Елица Матеева бе участник в осмото издание на Burgas international Film fest. Тя имаше клас по кино критика, в който въведе средношколци от Бургас в тайните на писането на кино критика. Участниците имаха и практически упражнения: направиха интервю с екипа на един от конкурсните късометражни филми „Август 13“, който получи приза за най-добър български късометражен филм. Младежите направиха и своите първи опити в писането на ревюта и рецензии за филми от програмата на фестивала. Тяхната работа може да се проследи в съответните линкове. https://kinoto.bg/bg/articles/novini-i-sabitiya/burgas-film-fest-2023-bratya?fbclid=IwAR3wVXQpxmODjTiBnfALpvKLgGW9xgwMjIWtTfZkSlmpr5vBhyIx2KHYi-o

https://kinoto.bg/bg/articles/novini-i-sabitiya/-kopenhagen-ne-sashtestvuva

https://kinoto.bg/bg/articles/novini-i-sabitiya/-avgust-13

„Изключително удовлетворена и заредена с добра енергия се завръщам от Париж и Бургас. Две различни локации, но с обща емоция-страстта да създаваш, да споделяш, да опитваш, да търсиш, да изследваш, да скачаш в дълбокото, така бих определила преживяното, то е възможност да надграждам, да създавам контакти, които са нова добавена стойност към моята работа и професионално израстване, надявам се тези срещи да предизвикат и нови проекти, свързани с кино изкуството и кино теорията“, споделя Елица Матеева.