Ученици от школа “Европейски мост” на посещение в Народното събрание и Дом на Европа

Uncategorized

По покана на народния представител г-н  Павел Христов, група ученици от школа „Европейски мост” посетиха Народното събрание в София, където бяха посрещнати топло от охраната и представител на администрацията. След проверка и връчване на бадж с надпис „Посетител”, на младите европейци бяха показани кабинетите на политическите партии, чиито представители се помещават в Народното събрание. Едно от най-интересното за учениците, се оказа присъствието на заседание на Парламента. От 22-те места на балкона , амбициозните младежи наблюдаваха половин час от Парламентарния контрол.  След което дойде и кулминацията на посещението- срещата с представители на Комисията по образованието, Комисия по правата на човека и други депутати. Срещата бе удостоена със специалното присъствие на г-н Цветан Цветанов, който лично стисна ръка на всеки от младите европейци. Удоволствие за нас беше и присъствието на известната журналистка Валерия Велева, с която ни предстои среща в близко бъдеще.

В дискусията с младежите, обиколили 10 страни- членки на ЕС, се включиха и народни представители Милена Дамянова, Красимир Вълчев,Галя Захариева, д-р Емилия Милкова, Владимир Вълков и д-р Руслан Тошев.Те откриха пред учениците множество от новите хоризонти и възможни цели за покоряване, като отговаряха на много техни въпроси.Вместо предвидения половин час,  интересната дискусия продължи час и половина. Искам специално да благодаря от мое име и от името на всички млади хора от школа „Европейски мост”, на народните представители и лично на г-н Павел Христов, който организира това наше посещение и ни дадоха възможност да се почувстваме значими. Успяха да ни вдъхнат увереност и сила да следваме  мечтите си и да покоряваме върхове.

След емоциите в Парламента, учениците посетиха и Дом на Европа, където разгледахме красивата сграда и се запознахме с работата на тази институция. Интересната презентация на г-жа Пенка Христова, беше полезна за всеки един от нас, защото имахме възможност да надникнем в Европейските институции и във висшите  учебни заведения в страните – членки на ЕС и какви са възможностите да се свържем с тях.

Събрали нови впечатления и сили за работа, на 18.06 европейците от школа „Европейски мост” се завърнаха във Варна, за да продължат дейността си, очаквайки още интересни посещения и бъдещи резултати.

Даниел Луканов