Ученици и ръководители от ОДК посетиха Прага

Архив

Учениците от школата по гражданско образование „Европейски мост” направиха визита в  Прага. Това стана в периода 2-6.04. 2019 г. В чешката столица те бяха заедно с ръководителката си Долорес Коева и Монка Николова, директор на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. По време на престоя си групата посети както посолството на Р. България, така и Сената на Чехия. Посланикът на България в Прага Н.Пр. Йордан Първанов прие българската група. По време на срещата се проведе свободна дискусия, на която бяха поставени въпроси, касаещи България и останалите държави членки на ЕС.

При гостуването си в Сената учениците се запознаха със структурата и функционирането му, както и как протичат изборите и каква е ролята на Чехия в европейското семейство. Учениците имаха възможност да посетят и Българския културен институт, където бе открита изложбата „В сърцето на София”. Интерес у децата предизвика и срещата им с оперната прима Мария Захариева. Тя е и главен редактор на списание „Българи”, което излиза ежемесечно в Прага.

Варненци се видяха също с директорката на българското училище там, което носи името „Д-р Петър Берон”. Мария Носикова разказа за дейността на учебното заведение, а Даниел Луканов от школа „Европейски мост” и член на редколегията на вестник „НахОДКи” направи интервю с Валентин Вълчев, преподавател в училището.

През останалото време учениците се разходиха из улиците на Прага, посетиха много красиви места и успяха да разберат интересни неща за историята на града.