Участие на школа „Балет“ в Дни на България в Малага

Uncategorized

За втора поредна година лауреати на Международния фестивал на изкуствата „Трикси“, организиран от Арт център „Стринджендо“ участваха в българските дни в Малага от 3 до 6 март 2016.

Малките балеринки  от школа „Балет” с ръководител Татяна Костова:  Весела Манолова, Татяна Свиленова и Елинор Кинчева се завърнаха от Испания изпълнени с много положителни емоции от прекрасната инициатива на Асоциация Малага- България 2010 и  Асоциация на съседите Каранке, организирана със съдействието на кметство Малага и Федерация Сентрал Сиудадана.

На 3 март през деня децата от България се срещнаха с деца от испанско училище и изнесоха първия си концерт. Много вълнуващо и топло бяха поздравени от директорката на училището. На 3 март -Националния празник на България от 19.30 ч. се състоя съпътстващ детски международен концерт в който участваха: Танцов състав на Асоциация-училище Мария дел мар Силеро, танцов състав при украинско училище  Малага с рък. Наталия Петруняк, хор Трикитро с диригент Ана Бласко, деца от ПБНУ „Родина“ с рък. Таня Панчова, солисти на ДВГ „Сладки пуканки“ при НДД София с рък. Светлана Струнджева, школа „Балет“ при ОДК Варна с рък. Татяна Костова, деца от СОУ „Св.Кл.Охридски“ гр. Добрич с рък. Мария и Димитър Димитрови, солисти на Арт център Стринджендо с рък. Емил Струнджев и Арт център “Best singers” В.Търново с рък. Петя Кръстева. Водещ на концерта беше известния телевизионен водещ и журналист в PTV Малага, Антонио Маркес.

На 4 март официално бяха открити българските дни в Малага отново с половин часова програма от нашата делегация, а рисунки на деца от Школа „Мода и дизайн“ при НДД с рък. Милена Владкова и СОУ „Св. Кл.Охридски“ участваха в подредената  изложба със български народни носии и ръчно изработени предмети, икони и картини. Официални гости на празниците бяха Димитър Владимиров, зам. председател и Димитър Карарусинов, държавен експерт в Държавна агенция за българите в чужбина, както и Емилия Антова журналист от БНР.

На 5 март от 10.30 до 17.30 на открита сцена представиха своето изкуство състави от Малага, Палма де Майорка, Мадрид, Лондон, България. Участниците бяха специално поздравени от зам. кмета на Малага г-жа Торес. През целия ден работи и творческо ателие „В духа на българските традиции“ с художничката Милена Владкова, НДД, София.

На 6 март се проведе  концерт „България пее и танцува“ в Марбея на открита сцена на крайбрежната улица, организиран от асоциация „Марбея – България 2013″ със съдействието на Кметство Марбея и Асоциация “Малага- България 2010″. Участниците бяха поздравени от кмета на Марбея.

Благодарение на прекрасната организация на Асоциация Малага- България 2010, както и на Арт център „Стринджендо”, българската делегация освен многобройните концерти и емоционални срещи с българи в чужбина посети културни забележителности в Малага, Гренада и Севиля.

Всички се завърнаха с чудесни спомени от положителните емоции и топлото посрещане на нашите сънародници, очаровани от сърдечността и гостоприемството на испанския народ.

Благодарствено писмо до участниците blagodarstweno pismo ot direktorkata na Ispanskoto u`ilishte