Участие на Детски и младежки парламент в XI Национална младежка среща в гр. Горна Оряховица

Uncategorized

От 30 март до 1 април 2018 г. представител на Детски и младежки парламент – Варна и ръководителят Юлия Кавръкова участваха в Единадесета национална младежка среща в гр. Горна Оряховица „Дигиталните технологии и млади хора“, преминала под патронажа на евродепутат Ева Майдел.
Срещата е поредна стъпка за продължаване на започнатия диалог между младежта, местната и централната власт за ролята и мястото на младото поколение в градежа на просперираща България, в рамките на обединена Европа. Ключов фактор в този процес са именно младите хора, които са отворени към света, имат критично мислене, креативни умения и са носители на нов мироглед. Основната тема по време на форума беше използването на дигиталните технологии от младите хора. Участниците обсъдиха конкретни действия за развитие и активиране на младежкия граждански сектор, свързани с предоставените от ЕС възможности. Заедно с националния координатор на евродепутата Ева Майдел – Ирена Бойновска се обсъдиха позитивните страни на европейските стратегии и мерки за развитие. Студентката по политология Елена Стаменова, представител на „Център за безопасен интернет”, занимаваща се с предприемачество и PR, представи „Мотивация, визуализация и как да постигаме мечтите си.“ Александра Мирчева, координатор на сдружение „Образование България 2030”, които имат обща и дългосрочна визия за качествено образование в България до 2030 г., представи „Уменията на 21-ви век”. Ивайло Драганов, уеб дизайнер, програмист и създател на фестивала „Настолен град” във Велико Търново показа как онлайн и офлайн уменията водят до еднакво добри резултати. Невен Боянов и Любомир Филипов от „Клуб на програмистите във Велико Търново” ни вдъхнови, показвайки на практика докъде са стигнали в развитието си съвременните технологии в България. Студентът Християн Дамянов, с помощта на презентационния си проект „Future”, ни помогна да си представим бъдещето и „Как с помощта на видео стрийминга може да създадем своя независимата онлайн медия?,” било то за рисуване, готвене, упражнения, играене на игри или друго. Георги Манолов от „София Филм Фест” разказа за новите технологии в киното, а Калин Василев, доктор по генно инженерство от Кеймбридж разчупи стереотипа на лекциите и ни зареди с нови умения, които да са ни от полза в работата. Александър Куманов, доайен на младежките срещи в Горна Оряховица и Милена Захариева от „Фондация СМАРТ” направиха обобщение и споделиха възможностите на дигиталните технологии като приложение в НПО сектора. Важна част през дните на форума бяха и мобилните устройства, които всеки от нас познава. Те бяха включени в различни интерактивни задачи за участниците, чрез които на практика показахме как скоро дигиталните технологии могат да участват в ежедневието ни.
В общи ателиета по време на срещата участниците имаха възможност да споделят и получат опит не само от домакините, но и от поканените представители на другите младежки и ученически съвети и парламенти.
Тази среща създаде работна среда за осъзнаване на потенциала на работата в мрежа и важността на свободното споделяне на опит, информация и ресурси като средство за индивидуална и организационна ефективност.