Теодор Ушев отговори на въпросите на деца и учители от ОДК

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимка: Боряна Пандова

Световноизвестният аниматор Теодор Ушев отговори на въпросите на учители и деца от различни школи на Общински детски комплекс – Варна. Това стана по време на втория бинарен урок между школите по рисуване в ОДК и кино школа „Братя Люмиер“. Урокът бе посветен на друг български художник, покорил Америка и създател на герои от „Полярен експрес“ , „Хари Потър и философския камък“, „Коледна песен“ и др. Теодор Ушев отдели няколко минути и написа следното за вдъхновението, мотивацията и различните техники в работата си така:

„Всяка идея, която имам, носи със себе си друг образ, друг стил на рисуване. При мен стилът не е самоцел, а средство за разказване на история,  или постигане на емоция.

Мотивация и вдъхновение – ами нямам нужда, аз не мога да живея без да рисувам. Дори когато не правя нищо, пак рисувам. При мен е по-трудно да се спра да рисувам – например,  когато съм във ваканция, издържам точно 2 дни без да рисувам и пак започвам. Имам случаи, нарочно не си взимам скицник и маркер. И не се стърпях,  и откраднах едни салфетки от ресторанта и химикалката на едно дете, за да скицирам хората по плажа…

Дали е добра професия?  Изключителна! Няма по-приятно нещо от това да вдъхваш живот в рисунки. И много трудна. Изисква зверски труд, търпение, упоритост, постоянство. Не е за мързеливи хора, определено.

И прави авторите си щастливи.“