Теди Москов се срещна с млади театрали и кинематографисти на ОДК

Архив Вдъхновяващи срещи

Снимки: Желислав Николаев

Режисьорът Теди Москов отново има желание да работи с актьорите от Варненския куклен театър. Разговорите за това тепърва предстоят. „Очертава се да направим нещо ново. Мина време от „Пурпурният остров“. Отново става дума за туземци, но сега ще бъде една гениална пиеса на Жан Жироду, която се казва „Допълнение към пътешествието на Кук“ и в нея няма нищо смешно.“ Това заяви Москов на среща с ръководството и възпитаниците на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна.

Той прие поканата да се види и разговаря с децата от театралните школи „Вълшебната завеса“, „Палечко“ и „Златното ключе“, както и с младите кинематографисти от школа „Братя Люмиер“. Режисьорът отказа да дава съвети на учениците. „Всякакви наставления, като тези на Станиславски, звучат глуповато. За вас е просто добре да откриете път към това, което искате. Но това не е достатъчно, а трябва и да го мечтаете, защото иначе не се получава“, каза Москов.  „Като малък мечтаех да съм по-добър скиор от Ингемар Стенмарк. После джазов пианист  като Оскар Питърсън. После да правя впечатление на момичетата, тъй като бях по-нисичък и те не ми обръщаха внимание“, каза с усмивка Теди. Той не скри, че понякога се кара на актьорите. „Викам, защото лесно се паля, но обичам да се карам на хора, на които държа. Понякога се използват и мръсни думи, но Ярослав Хашек твърди, че няма мръсни думи, а има мръсни хора, които могат да те обидят и с комплимент“, каза още Москов. Със Сия Папазова, ръководител на „Златното ключе“, двамата разговаряха и за творбите на Чехов и Достоевски.

За финал Теди Москов получи възпоменателна книга за 25-та годишнина на Общински детски комплекс от Монка Николова, директор на ОДК, както и книгата „Между театъра и киното“, която съдържа анализи на Елица Матеева, ръководител на школа „Братя Люмиер“. Деца от школа „Художествена фотография“ направиха репортажни снимки от срещата, която е по проект „Вдъхновяващи срещи“.