Творците от Литературен клуб „Касталия“ представиха седмия пореден алманах „Докосване до Касталия“

Uncategorized

На 23.04.2016 г. от 13:00 часа в зала „Европа” на Фестивален и конгресен център – Варна  беше представен алманахът „Докосване до Касталия”. В седмото поредно  издание  на сборника   участват 57 млади автори от 8 до 25 годишна възраст от Литературен клуб „Касталия” с ръководител Магдалена Маркова,  при ОДК – Варна. Творбите са създадени през  2015-2016  година. Четците и водещите – деца от литературния клуб  представихавсеки един от авторите.

 

За първи път в алманаха са публикувани  5 стихотворения – колективни творби на децата от клуба. Създадени са за Международния конкурс „Castello di Duino” в Триест, Италия.  Стихотворението „Творчество”, донесе  през м. март специално отличие на литературния клуб. Написано е от петокласничките Теодора, Александра, Велислава, Радина и Екатерина.

ТВОРЧЕСТВОТО

В началото бе слово,

създадено от Бог,

Постави той начало ново

в хаоса жесток.

Беше тъмна и дълбока яма,

безнадеждно и студено, беше мрак,

слънце и живот във нея няма,

нито щастие и весел смях.

Със думи той създал

света прекрасен и голям,

направил го вълнуващ и красив,

но бил все още сам.

Създал човек от кал,

вдъхнал му душа и чувство.

Не само образ свой му дал,

а и стремеж към съвършенство

и изкуство.

Днес поетът е творец!

Той гради светът чрез слово.

Със ролята на древен  жрец,

всеки път създава го отново.

Освен на прекрасната поезия и проза на ЛК „Касталия”, гостите  се насладиха на танца на Веселина Илиева от школа „Балет” при ОДК с ръководител Таня Костова и на музикалните изпълнения на Мартин Стоянов, Ивета Тодорова и Симона Иванова от ВА „Сребърни звънчета” с ръководител Юлия Недева.

На финала директорът на ОДК-Варна г-жа Монка Николова връчи  престижните  награди , спечелени от младите  таланти  на  литературния клуб в НК „За хляба наш“, а г-жа Долорес Коева връчи дипломи на победителите в Регионалното ниво на Националната олимпиада „Бог е любов“.