Танцов ансамбъл „Българче“

ИРЕНА СТАНЕВА – старши учител танцово изкуство

тел. 0878/ 126 069

e-mail: irena.staneva@odk-varna.com

ЖАСМИНА СТАНЧЕВА – учител танцово изкуство

тел. 0889/ 919 414

e-mail: jasmina.vasileva@odk-varna.com

ИВАН ИВАНОВ – корепетитор

тел. 0878/ 362 037

e-mail: ivan.ivanov@odk-varna.com

Детски фолклорен ансамбъл „Българче“ е основан през 1960 г. към Пионерски дом, първоначално само като танцов състав, а от 1993 г. към него са включени народен хор и оркестър.

В първите странички от историята на ДФА „Българче” имената си са записали: Георги Дуков, Кина Иванова, Митко Дянков, Деню Караденев, Стоян Ризов, а един от основателите, който дава облика и името на ансамбъла, е Мария Станева.

В ансамбъла участват повече от 250 деца, разпределени в различни възрастови групи, които изучават правилно стила и характера на българските народни танци и песни от различните етнографски региони на България, с цел съхраняване и продължаване на българските народни традиции, обичаи и танци.

Децата започват от начинаеща група и всяка година преминават в по-високо ниво на обучение. Всяка група има танцов репертоар, съобразен с техническото ниво на децата, подходящ за изяви на сцената.

ДФА „Българче“ е носител на много награди от фестивали и конкурси в страната и чужбина. С голям успех се провеждат гастролите в Гърция, Сърбия, Македония, Унгария, Германия, Финландия, Шотландия, Полша, Малта, Финландия, Русия, Австралия и други.

Танцов ансамбъл „Българче“ приема нови деца за учебната 2024/2025 г. от 6 до 7-годишна възраст.

Деца, които са по-големи от 8 г., се приемат в ТА „Българче“ само след проведен кастинг!