Таланти на ОДК в рубриката „Бъдеще достойно“ на MU-Vi.tv

Архив Вестник "Находки" Литературен клуб и младежки медиен център "Касталия" Школа по гражданско образование "Детски и младежки парламент - Европейски мост"

Снимки: Емилиян Ялъмов

Две от талантливите деца, обучаващи се в школите на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, гостуват на рубриката „Бъдеще достойно“ на MU-Vi.tv, единствената университетска телевизия, която е лицензирана от СЕМ. Пред камерата на телевизията и микрофона на водещата Силвия Николова застанаха младата литературна надежда Радослав Карауланов и успешната ораторка и перспективен млад журналист Адрияна Вашева.

Карауланов е възпитаник на ЛК „Касталия“, а Адрияна се обучава освен в „Касталия“ и в школата по гражданско образование „ДМП-Европейски мост“. Вашева е също част от редакционната колегия на вестник „НахОДКи“, безплатно периодично издание на ОДК.

Радослав говори за първата си стихосбирка „Багри“, която издаде през 2022 г. Той е само на 11 г., но вече е стипендиант на Община Варна по програмата за мерки за закрила на деца с изявени дарби. Лауреат е и на много национални литературни конкурси и такива, които са с международно участие.

Адрияна Вашева пък записа престижно второ място от провелия се конкурс за ораторска реч Amateur TEDTalks. Състезанието се проведе в края на 2022 г.

„Избраните да се състезават, преминаха прецизна селекция и бяха оценени от авторитетно жури. Умението да се говори пред публика е сред приоритетните направления в обучението на „ДМП-Европейски мост“, отбеляза тогава Добринка Костова, ръководител на школата.

Адрияна Вашева бе и сред репортерите от „НахОДКи“, които бяха удостоени със специална награда на журито от провелия се в Тбилиси, Грузия, Международен детски и младежки филмов фестивал „Oqros Pepela“. Отличието за талантливите варненчета дойде за работата им по документалната продукция „Черно море. За хората и рибите“, заснета със съдействието на РТВЦ – Варна.

Интервютата с Радослав Карауланов и Адрияна Вашева ще бъдат излъчени на 6 и 20 февруари т.г. в предаването „След Първите седем“ на MU-Vi.tv, телевизията на Медицински университет „Д-р Параскев Стоянов“ – Варна.