С открит урок кино школа „Братя Люмиер“ ще отбележи годишнина от рождението на Ингмар Бергман

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Специфична бе учебната година на люмиерчетата, защото те не успяха да преминат през всички планирани предизвикателства, но по време на изолацията, децата се потопиха в изследването на творчеството на различни режисьори. За един от тях-майсторът на психологическия кино разказ – Ингмар Бергман, те ще споделят чрез кино образи, словесни образи и фотографии, своите впечатления под формата на открит урок под надслов „Променяне в първо лице“ на 14 юли от 16.30 в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна.

В урока ще се включат талантливите художници от школата по изобразително изкуство „Импресия“ с художествен ръководител Илиана Бораджиева, които ще покажат свои опити върху темата „кино плакат“ от съвместен бинарен урок с киношколата. Люмиерчетата, заедно с техния ръководител Елица Матеева ще представят и своите опити върху една тема, свързана с работата на младия човек върху драматургията на Шекспир. Техните фотографии ще ни въведат в репетиционния процес на: ДЮТ „Златното ключе“ с художествен ръководител Сия Папазова и Театрално ателие с художествен ръководител, актрисата от ДТ „Стоян Бъчваров“ Милена Кънева. Люмиерчетата ще представят и своите първи критически анализи върху филма на Бергман „Фани и Александър“, публикувани в  kinoto.bg.

Кулминацията на открития урок е документалният филм на Стелиан Ганчев „Променяне в първо лице“ – в главната роля е актрисата Йоана Буковска-Давидова. Във филма освен люмиерчетата, участват и младежи от ДЮТ „Златното ключе“- Общински детски комплекс- Варна. Филмът е разказ за гостуването на моноспектакъла „Променяне“  на актрисата Йоана Буковска-Давидова във Варна през есента на 2019 г. В него тя разказва своите впечатления от срещата си с Лив Улман – една от музите на Бергман, а също така във филма люмиерчетата коментират своите впечатления за киното на Бергман.

Елица Матеева