С осем отличия се завърна школа „Балет“ от голям международен фестивал в Хасково

Архив Школа "Балет"

Балеринките на школа „Балет“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, се завърнаха от XXI национален (II международен) фестивал на камерния танц, който се проведе в  Хасково, с цели 8 отличия в отделните раздели.

Билге Ахмед бе удостоена със Специалната награда на конкурса – купа в раздел „Класически танци“. Ахмед се представи с танца „Крадливата сврака“ по хореографията на Татяна Костова, ръководител на школата. В същия раздел с първи места бяха отличени Елена Лупова и дуетното изпълнение на Никита и Илина Военкини. В раздел „Характерни танци“ втори места завоюваха соловото изпълнение на Весела Манолова, както и дуетното й изпълнение с Пелин Хасанова. Ансамбълът бе отличен с второ място в раздел „Класически танци“ за представянето на миниатюрата „Приказката“. С трети места в раздел „Съвременни танци“ бяха наградени Пелин Хасанова и Никита Военкина.

Танцовият форум е уникален и единствен в България с изискването си за сюжетни танци. Тази година изпълненията оценяваха Цветанка Гергинова -Директор на Артс Дивелъпинг Център „G“ и Арт директор на студио за модерни танци „G“, Мирослав Димитров – главен художествен ръководител на ТА „Пирин“ и Росен Канев – премиер солист на Софийската опера и балет.

В оспорвана надпревара взеха участие над 550 участници от 50 танцови формации.