С настроение за море, плаж и стиховете на Валери Петров в бинарен урок между кино школа „Братя Люмиер“ и школа „Графичен дизайн“

Архив Кино школа "Братя Люмиер" Школа "Графичен дизайн"

Снимки Елица Матеева

По покана на люмиерчетата в бинарен урок им гостуваха техните връстници от школа „Графичен дизайн“. Децата се опитаха заедно да запишат аудио етюд, с който да озвучат съответна картина. Темата бе плажът и неговите обитатели. Елица Матеева направи кратко въведение чрез детските стихове на Валери Петров, посветени на морето. Учениците научиха интересни факти затова как след едно гостуване на Валери Петров във Варна и запознаването му с делото на братя Райкови , той написва 5 незабравими истории за деца: „Пук“, „Меко казано“, „В лунната стая“, „Копче за сън“ и „Бяла приказка“, които и до ден днешен са чест гост в афиша на българските куклени театри.

Децата видяха откъс от анимационния филм „Пук“ с режисьор Анри Кулев и заедно си измислиха своя морски фрагмент.
Какво може да се получи от найлонови пликчета, листове хартия, гумено пиле, дайре и още интересни предмети? С повече фантазия може да си измайсторим звукова картина на море, хора, чайки и т.н.

„Вече втори месец най-малките от кино школа „Братя Люмиер“ участват в авторска рубрика „Поповите лъжички на люмиерчетата“, която се излъчва по БНР-Варна в събота. Децата отговарят на въпроси, свързани с киното и света около нас. По този начин съчетаваме забавното с играта, а звуковите картини помагат децата да се отпуснат и да бъдат спонтанни в съвместната работа. Това бе и целта на днешната ни среща: да направим нещо мъничко, но да е част от света на малките и големите, а най-хубавото е, че и преподавателите се превърнаха в деца като се включиха в озвучаването на детския етюд“- споделя Елица Матеева.