С много усмивки и адмирации премина участието на филма „Когато посадиш дръвче…“ в „Джобен фестивал“

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

Снимки: Михаела Аройо и Елица Матеева

Филмът „Когато посадиш дръвче…“ на кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, направи своята фестивална премиера на 14 май в ателие „Пластелин“ в столицата.

Художественият ръководител на школата Елица Матеева представи филма, героите му и разказа за процеса на снимките по време на Пандемия. Зрителите на „Джобен фестивал“ с изключителен интерес проследиха епизодите от репетиционния процес на Детски хор „Добри Христов“, както и интервюто с Галина Станишева, диригент на хора, която споделя своя опит, задачи и цели при работата си с деца.

След прожекцията публиката зададе въпроси за посоките на кино школа „Братя Люмиер“, за предизвикателствата да се прави кино с деца, за техническата база на школата и за новите проекти на младите кинематографисти. Организаторите проявиха интерес и към продукцията „Три самотни истории“ и към музикалния филм на децата „Ментол – лятна красота“. Елица Матеева получи и покана за гостуване като лектор по повод изследванията й, свързани със съвременната скандинавска кинематография.