С две къси филмчета по новата книга на Мария Касимова-Моасе приключи лятното кино училище на децата в Общински детски комплекс

Архив Кино школа "Братя Люмиер"

С две къси филмчета по новата книга на Мария Касимова-Моасе приключи лятното кино училище на децата в ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. Някои от малчуганите направиха своите първи стъпки в света на киното. За кратките си продукции „Искам куче“ и „Училищният музикант“  децата си избрали части от книгата „Монолози“. Книгата на Моасе направи своята премиера във Варна по време на Алея на книгата през август. Любопитното е, че драматургията е писана специално за деца, а преди години Мария Касимова е била поканена от актьора Мариан Бачев да създаде монолози за негови възпитаници, които да бъдат представени в продукция.

Малките кинематографисти на ОДК за първи път се срещнаха с камерата, направиха кино сценарий и също така сами си изработиха стоп моушън анимация за своите истории. Децата бяха напътствани от Елица Матеева заедно с Рая Митева, която вече втора година ще бъде част от екипа на кино школата. Най-малкият участник е Калина Русева, която е в пети клас и пее в Детски хор „Добри Христов“. Най-интересното в работата на децата бе да превърнат пространството на Общински детски комплекс в жилищна кооперация за късометражния филм „Училищният музикант“, а филмчето „Искам куче“ е заснето сред зелената прохлада на Морската градина.

Елица Матеева гостува в Дома на киното в София с фотоизложбата си „Бекстейдж като на кино“, в която са включени и нови фотографии, осъществени през лятото. При откриването на изложбата посетителите имаха възможност да видят и филма на децата от кино школа „Братя Люмиер“  „Приятно ни е с…Ива!“.