Съвместен урок “Народни будители” проведоха ученици от школите “Православни християнски ценности и традиции”

Архив

Денят на народните будители, който е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители, бе отпразнуван с учениците от школите „Православни християнски ценности и традиции“ с ръководители Владимир Николов и Стойка Димова. Това стана с благословението на отец Петко в Неделното училище на храм „Св. Пророк Илия“ на 2 ноември.

Урокът бе посветен на изучаването и прославата на делото на народните будители. Децата от ОУ „Св. Иван Рилски“ рецитираха стихчета и изготвиха две табла със снимки под ръководството на госпожа Ани Атанасова. Децата от ОУ „Антон Страшимиров“ пък разказаха за живота и делото на народните будители. Включен бе и развлекателен момент със занимателни игри: Откриване на имената на будителите и игра на детективи “Открий скрития текст“. Урокът завърши със скромна почерпка за децата и награди за положения им труд. Тази инициатива се осъществи и с подкрепата на господин Николай Николов, председател на НПО “Център за стратегии за проблемите на малцинствата“, който приветства организаторите за този тип изнесени уроци и насърчи децата да се включват винаги, когато им бъде предоставена тази възможност.

Поклонение пред делото на народните будители имаше и в СУ „Гео Милев”. Там на 31 октомври участие взеха второкласниците от школата „Православни християнски ценности и традиции” с ръководител Стойка Димова. След поздрава на г-жа Албена Павлова, директор на училището, децата рецитираха стихове и изпяха песента „Кой събужда умовете”. Празникът завърши с водосвет, който бе отслужен от отец Ясен.  Духовникът изказа благодарност за тази изява и поздрави учениците за тяхното участие.

Будителите родиха Възраждането. Вярваме, че съвременните будители също ще бъдат на висотата на историческото предизвикателство: да преборим унинието, мрака, безразличието и моралната криза, за да пребъде България!