Събития на ДЮТ “Златното ключе“

Архив

Снимки: Елица МАТЕЕВА

На 10 ноември 2019 година в театралната зала на Младежкия дом се състоя литературната вечер „Ехо от Поморие”. Нарекохме я така, защото 15 възпитаници на школата представиха текстовете, с които се явиха през лятото на Националния рецитал-конкурс „Яворови дни”. Изпълненията им направиха силно впечатление. А Богомил Ледлов, Росияна Маринова, Габриела Дянкова, Пламена Димитрова, Даниел Ганев и Александра Златева преминаха на второ ниво. На самия финал Голямата награда бе присъдена на Александра Златева. Втора награда – на Даниел Ганев.

След изпълненията им цялата зала стана на крака и дълго ги аплодира. Този факт е причината да възпроизведем още веднъж уникалната атмосфера и миговете на творческо вдъхновение като ехо от Поморие. Това беше възможност за родителите, приятелите, колегите, които не са присъствали на събитието, да се вълнуват и любуват на яворовото слово и на високото художествено майсторство на „ключетата”.

 

***

 

На 17 ноември 2019 година, на Младежка сцена бе представен театралният портрет на „ключето” Юлия Моралийска. Тя изпълни текстове от Захари Стоянов, Вазов, Яворов, Вапцаров, Ищван Ковач, Шекспир… Те бяха поднесени като един вълнуващ спектакъл-изповед. В него Юлия изрази чувствата, свързани с нейното израстване в духовен и художествен смисъл – от осемгодишното момиченце до десетокласничката от МГ „Д-р Петър Берон”. Блестяща ученичка и майстор в областта на художественото слово. Носител на много награди от национални и международни форуми.

Всичко онова хубаво и достойно, което е преживяла и научила, и натрупала в школата, тя нарече по шекспировски, лаконично, магично и топло – „Сън с отворени очи…”.