Седмото изкуство в центъра на бинарни уроци между различни школи на ОДК-Варна

Архив Детско-юношески театър "Златното ключе" Школа по изобразително изкуство "Импресия"

Децата от Детско-юношески театър „Златното ключе“, школа по изобразително изкуство„Импресия“ и кино школа „Братя Люмиер“ се посветиха на магията на седмото изкуство. Инициативата бе на Елица Матеева, а сътрудничеството между школите поддържа интензивен ритъм. Малчуганите художници заедно с новоприетите люмиерчета се запознаха с пионерите на българската анимация и отделиха специално внимание на Тодор Динов. Динов създава силната българска анимационна школа и вдъхновява следовници, които да издигнат родното кино до международни висоти. Той е в основата на изработения през 1954 г. „Юнак Марко“, който се счита за първия български професионално изработен анимационен филм. „Юнак Марко“ е и първият български анимационен филм, селектиран на международен фестивал („Карлови Вари“, 1956 г.) След успеха Динов прави още „Внимателното ангелче“ и „Киностършел №4“, както и други продукции. На Тодор Динов е и обявеният за най-успешен български анимационен филм „Маргаритка“ (1965 г.) Аниматорът работи и в игралното кино за филмите „Иконостасът“, „Парижки дъжд“, „Барутен буквар“. Децата видяха филмите му „Маргаритката“, „Внимателното ангелче“, откъси от документални филми, посветени на творчеството на аниматора.

В рубриката на Елица Матеева „Децата и Госпожата питат“ младежите от ДЮТ „Златното ключе“ и кино школа „Братя Люмиер“ се срещнаха с актрисата Касиел Ноа Ашер, която наскоро чества юбилей. Касиел Ноа Ашер е позната от киното с ролите си във „Всичко от нула“, „Джулай“, „Цахес“ ,“Зад кадър“ ,“Ирина“ и др. В качеството на актриса и театрален режисьор Касиел Ноа Ашер е носител на различни награди: 2005 – „Кокаин“ (номинация Аскеер за главна женска роля), 2010 – „Нищо по-хубаво“, получава наградата за най-добра актриса на Европа, 2012 – „Клер & Мадам & Соланж. Игра на Любов и Смърт“ (носител на Икар 2013; номинация за полет в изкуството на фондация „Стоян Камбарев“. Касиел Ноа Ашер отговори на различни въпроси за работата върху роля, за режисурата преди и по време на работещата камера, за необходимостта от запознаването с различни автори от художествената литература. Младежите се потопиха в тайните на анализа преди изграждането на дадена роля.

След срещата с Касиел Ноа Ашер в рамките на бинарен урок между двете школи, Елица Матеева проведе среща, посветена на режисьора Рангел Вълчанов. Младежите имаха възможност да се запознаят с творческия път на филмовия режисьор, който е завършил театрална режисура при професор Боян Дановски. Матеева им разказа за филмите „На малкия остров“, „Вълчицата“, „Лачените обувки на незнайния воин“, „А сега накъде“, „А днес накъде“, показа им интересни кадри от филмите, като децата успяха да видят и откъс от документалния филм за Рангел Вълчанов „Пътешествие между два филма“.