Световноизвестният виртуоз Силвен Моризе разказа на младите пианисти на ОДК за работата си с Холивуд и Вангелис

Архив Вдъхновяващи срещи
Снимки: Алианс Франсез и Емилиян Ялъмов
Световноизвестният виртуоз Силвен Моризе се срещна с възпитаниците на г-жа Боряна Шопова от школата по пиано при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, само броени часове преди да излезе пред варненската публика с рецитала „Шопен, живот в изгнание“. Френският пианист разказа за работата си с Вангелис и аранжирането на музика за едни от най-касовите продукции на Холивуд. Моризе стои зад аранжиментите на музиката на „Хари Потър“, „Джурасик Парк“, „Мемоарите на една гейша“ и мн. др.
Моризе ще вземе участие тази събота във Варна и в мултимедийния концерт-спектакъл „Чаплин пианисимо“, с участието на Юджийн Чаплин, син на легендарния кино творец Чарли Чаплин. Младите дарования на Боряна Шопова имаха възможност да се докоснат до партитурата на „Чаплин пианисимо“, както и да научат за спецификата при поднасянето на творби на Шопен.
Срещата в „Алианс Франсез“, която бе и 71-то издание на проекта „Вдъхновяващи срещи“, чийто инициатор и модератор е Емилиян Ялъмов, се състоя с любезната подкрепа на културната институция. Събитието ще има своето продължение, когато Моризе ще посети и сградата на ОДК – Варна.
Виртуозът, роден във Франция през 1982 г., започва да свири на пиано на 9-годишна възраст в Безансон, където по-късно в консерваторията получава първите си награди по пиано, акомпанимент и камерна музика. През 2003 г. постъпва в Парижката висша музикална консерватория, като същевременно учи и във Висшето училище по звукозапис. От 2009 г. работи основно като оркестрант за кино и симфонична музика.