Различни, но равни

Uncategorized
На 2.12.2011г. във връзка с Международния ден на хората с увреждания, децата от школа „Европейски мост”, ученици от СОУ за ДНЗ”Проф.Иван Шишманов”,ПУ ”Братя Миладинови”и Дом „Надежда” проведоха изключително интересна и емоционална дискусия. на тема: „Различни, но равни”. Тя определено даде на всички ни „храна” за размисъл. В свят, в който „различните” не страдат от дискриминация или по-различно отношение, хората в България някак остават с по-стари разбирания. Съзнателно или не, тук все още делим хората по цвят, религия и много други фактори. И от това бе породена нашата дискусия. Тя се проведе на няколко етапа. Първо попълнихме анкети, в които трябваше  да довършим пет изречения, според нашите разбирания. Те бяха „Чернокожите са..”, „Жените не могат..”, „Всички роми..”,„Хората с увреждания не могат..”, „Хомосексуалните..”След това, всички заедно разисквахме отделните категории и стигнахме  до консенсус за повечето от тях.

Нашето мероприятие продължи с нова задача. Разделихме се на три групи на всяка бяха раздадени няколко теми, които да подготвят. Част от тях бяха:

  • Какви бариери среща един човек с увреждания при предвижване из града?
  • За или против интегриране на деца със специални нужди?
  • Кое е по-добре да се промени – човекът или средата?

Всички деца бяха подготвили интересни отговори и разговорът ни продължи на същото високо ниво.

В края на нашата дискусия изгледахме презентанция, която ни даде няколко съвета как да се отнасяме с хората с увреждания и опроверга няколко мита за тях.

Определено това бе едно от най-ползотворните мероприятия за нас,  затова ние изказваме специални благодарности и  към нашия медиатор г-жа Ева Кирязова.

Николета Костадинова