Проф. Пламен Марков проведе неформална среща с кандидати за НАТФИЗ

Архив Детско-юношески театър "Златното ключе"

Снимка: Емилиян ЯЛЪМОВ

Проф. Пламен Марков, декан на факултет „Сценични изкуства“ в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“, проведе неформална среща с възпитаници на театрални школи от Варна, Русе, Бургас и Шумен, които тази есен имат желание да кандидатстват в националната академия. Срещата се състоя на камерна сцена „Стоян Камбарев“ във филиала на ДТ „Стоян Бъчваров“ в морската столица. Сред младежите и девойките бяха и абитуриентите на ДЮТ „Златното ключе“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна.

Режисьорът, който само преди броени дни бе удостоен със „Златен кукерикон“ за цялостно творчество, разкри пред младата аудитория началото на нелекия път, който ще трябва да изминат всички, които желаят да се превърнат в част от професионалната актьорска гилдия.  Проф. Марков обърна внимание на често допусканите грешки от кандидатите, някои от които се превръщат в непреодолима бариера за по-нататъшното им развитие. Даде и множество подробности за стъпките, по които ще премине кандидатстудентската кампания тази есен, както и ценни насоки за предварителната подготовка на младежите и девойките, включващи подбор на произведенията, начин на интерпретацията им, поведение пред журито и т.н.

През т.г. на НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ отпуснатите бройки за специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ са общо 36. Класовете ще се водят от проф. Пламен Марков и проф. д-р Ивайло Христов.