Проф. д.н. Николай Йорданов и доц. д-р Асен Терзиев се срещнаха с младите театрали на ОДК

Архив Вдъхновяващи срещи Детско-юношески театър "Златното ключе" Театрална формация "Глобус" Театрално студио "Вълшебната завеса"

Снимки: Емилиян Ялъмов

Проф. д.н. Николай Йорданов и доц. д-р Асен Терзиев гостуваха в 47-то издание на проекта „Вдъхонвяващи срещи“, което се състоя на 11.06.2022 г. Те се срещнаха и разговаряха с възпитаници на театралните школи на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна. В залата бяха също и ръководителите на учениците Сия Папазова (ДЮТ „Златното ключе“), Димитър Ялнъзов (ТС „Вълшебната завеса) и Ивелин Андреев (ТФ „Глобус“).

Приемът в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, мястото на театралната критика, значението на сценичната реч в изграждането на актьора, бяха част от темите, които засегнаха Йорданов и Терзиев.

Двамата отговаряха и на въпроси, свързани с най-мащабното международно театрално събитие в България – Международния театрален фестивал „Варненско лято“, чието успешно 30-то издание приключи преди броени дни.

Младите актьори на ОДК получиха покана от проф. Йорданов да посетят танцовия спектакъл „Летящият Бах“, който ще се играе на 20 август в Летния театър по програма „Интермецо“ и се реализира съвместно с МТФ „Варненско лято“.

По време на срещата се роди и инициативата учениците да се включат като доброволци в организацията и провеждането на следващото издание на международния фест.

Проф. д.н. Николай Йорданов е театровед, изследовател в Института по изследване на изкуствата към БАН, гост преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ и НХА. Автор е на множество публикации, свързани с историята и теорията на театъра. Член е на редакционния екип на сп. “Homo Ludens”. Съосновател е и директор на фондация „Виа Фест“, организатор на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ и платформата „Световен театър в София“.

Доц. д-р Асен Терзиев е театровед и театрален критик с интереси в областите на теорията и историята на театъра, и на театралния мениджмънт. Автор е на множество публикации в различни специализирани издания за театър и култура. Зам-председател на Гилдия на театроведите и драматурзите към САБ, член на Международната асоциация на театралните критици.

Организатор и водещ на проекта „Вдъховяващи срещи“ е Емилиян Ялъмов.

АЛБУМ СЪС СНИМКИ