Пролетен лагер в Банско

Uncategorized

От 31 март до 4 април  ученици от школа „Православни християнски традиции и ценности“ с ръководител Стойка Димова бяха на лагер в Банско през пролетната ваканция. На отиване те посетиха къщата музей на Хаджи Димитър и храм „Св.Николай“ в Сливен, а в Стара Загора – къщата музей на Гео Милев. Децата бяха възхитени от това, което чуха и видяха за своя патрон на училището, тъй като по-голямата част от учениците бяха от СОУ   „Гео Милев“.

В Банско децата се радваха на прекрасно време, което така и не им бе достатъчно. Те опознаха  забележителностите на Банско: историческия музей, храм „Св. Георги“, Национален парк „Пирин“. Имаха и време за много забавления – игри на открито, работилница за изработка на пролетни цветя и кошнички за великденски яйца. Имаха  курс по готварство и народни танци.

Вечерите бяха незабравими – вечер на щурата прическа, карнавална вечер, вечер на пингвина. Вечерта на таланта бе организирана от домакините. Те предложиха на децата да бъдат звезди в шоуто „Вихрен Палас търси талант“ и „Х faktor“, там децата  се състезаваха с ученици от София. В шоуто  „Х faktor“ втора награда бе присъдена на Гергана Неделчева, а на „Вихрен Палас търси талант“ купи за първо място спечелиха: Моника Делиева,   Мартин Георгиев и Божидара Желязкова. Децата бяха на снежна пързалка с шейни, където емоцията бе невероятна.

На връщане посетиха уникалната 400-годишна църква „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в с. Добърско, където им изнесоха  беседа за историята на храма и легендата за чудотворния извор с лековитата вода, свързана с изцелението на Самуиловите войници. За финал децата посетиха и Пловдив – старата част на града и амфитеатъра.